На 10 март, във водите на придошлата река край водопад " Сучурум" в град Карлово, ефрейтор Никола Върбанов  от 1 механизиран батальон на 61 механизирана бригада  и неговите приятели забелязват тяло на дете. Без да се замислят младежите се хвърлят да извадят тялото от мътните води. Веднага се обаждат на телефон 112. Благодарение на добрата подготовка и преминатия курс за санитарен инструктор във Военно-медицинска академия град София, ефрейтор Никола Върбанов  успява да окаже първа медицинска помощ. Изваденото дете нямало пулс и не дишало, но това не изплашило военнослужещия, който продължил да прави сърдечен масаж на пострадалото момиче, близо три минути, докато дошло в съзнание. Навременната намеса и уменията  на ефрейтора спасяват един човешки живот! 
Гордеем се с такива военнослужещи!
 
От днес, 11 март до 5 април, във военно формирование 22160 – гр. Плевен ще се обучават 29 български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.
Съгласно утвърдена програма е организиран е курс по начална военна подготовка. Ще бъдат преминати основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка. Обучението ще завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите курсисти ще се издадат удостоверения за завършване на подготовката и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната.
Интересът към военното дело е основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка.
 След завършване на курса те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.
 
 

 
В ритуал-панихида в Благоевград, пред Паметника-костница в стария гробищен парк, където са положени тленните останки на 580-те войници и офицери, загинали при защитата на Горна Джумая (днес Благоевград) през 1913 г.,  взеха участие днес, 7 март, военнослужещи от Бригадното командване и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.
Паметникът-костница е реновиран под патронажа и със средства на Министерството на отбраната със съдействието на община Благоевград, областна администрация-Благоевград и Регионален клуб „Традиция“.  С военни почести военнослужещите от Бригадното командване положиха в обновената крипта костите на войници, загинали за Освобождението на Горна Джумая на 5 октомври 1912 г., както и на 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници, загинали през Междусъюзническата война през лятото на 1913 г. при отбраната на стратегически важни подстъпи към столицата.
Заупокойна молитва за загиналите български воини отслужи лично ... още
„Еделвайс райд“ е борба да превъзмогнеш трудностите, да преминеш цялото разстояние от повече от 40 км, носейки тежката 25 кг раница в допълнение към оръжието, ските и екипировката за бивакуване. На 27 и 28 февруари във военния лагер Лизум на 2000 метра надморска височина в австрийските Алпи в това изпитание на мъжеството, силата, волята и желанието да победиш участваха 24 отбора от 12 страни – Австрия, Германия, Франция, Полша, Русия, САЩ, Испания, Словения, Италия, Черна гора, Румъния и България. Всичките те са известни със своите отлични способности при изпълнението на задачи в пресечена планинска местност.
Осем състезатели  трябва да стартират и да завършат като един екип. Вятърът, умората и ниските температури оказват пряко влияние върху физическото и психическото състояние на всеки един участник. В рамките на един час се менят четири сезона. На места от около 3000 м. надморско равнище влажността на въздуха започва да се променя драстично, а ... още
За помощта, оказана на община Смолян при преодоляване на последиците от обилния снеговалеж през втората половина на м.януари, 10 военнослужещи от  101 алпийски полк – Смолян бяха наградени днес, 5 март, със заповед на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.
 За проявен професионализъм, отлично изпълнение на служебните задължения, висок боен дух, себеотрицание и за издигане авторитета на Българската армия командирът на полка полковник Димитър Кацаров им връчи предметни награди, като им пожела „здраве и все така достойно да служат на Родината ни“.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени