„Нашите военнослужещи мислят за бъдещето на България и затова поставят проблеми основно в насока как да станат по-добри в своята дейност“ каза днес, 12 ноември, Президентът на Република България г-н Румен Радев при посещението си в 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово  по повод 100 години от края на Първата световна война.
Той бе посрещнат с военни почести в присъствието на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов,  секретаря по сигурност и отбрана на Президента Стефан Янев и съветника по военната сигурност на Президента бригаден генерал Васил Лазаров.
Президентът поздрави всички военнослужещи от Сухопътните войски по повод предстоящия празник – 19 ноември и допълни: „Мога да кажа, че 61 механизирана бригада като най-голямото формирование в СВ е важен стожер в системата ни за национална сигурност“.
Върховният главнокомандващ имаше възможност да се ... още
Днес, 09.11.2018 г., военнослужещи от Десети механизиран батальон от състава на Бригадното командване взеха участие  в тържествените чествания, посветени на 141 години от освобождението на град Враца.
В 11:30 часа в местността „Калето”, в знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на свободата, военнослужещите положиха венци и цветя пред паметника „Вестителя на свободата”.
Официални гости на честванията бяха заместник-кметът по хуманитарните дейности Петя Долапчиева, заместник-областният управител на Враца Мирослав Комитски и командирът на Десети механизиран батальон майор Симеон Цеков.
Тържествата, посветени на годишнината от освобождението на град Враца, бяха уважени и от стотици ученици, граждани и гости на града.
Днес, 9 ноември, в Центъра за подготовка на специалисти се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва от 16 новоприети военнослужещи. Те постъпват на войнишки длъжности, след като успешно издържаха  изпитите  на 10 и 11 октомври.
В обръщението си към тях командирът на формированието полковник Любомир Вачев посочи значението, смисъла и стойността на клетвата. „Уважаеми войници, произнасяйки думите на военната клетва, вие завинаги влизате в строя на защитниците на Българи”, изтъкна полковник Вачев.
   Част от вълнуващия момент са поздравите от близките и снимките за спомен. А в понеделник те заминават за Учебния център в Плевен, за да преминат петседмичен курс начална военна подготовка, след което отново ще положат изпити.
       От 5 до 8 ноември военнослужещи от Центъра за високопланинска подготовка към Сухопътните войски на Турция посетиха 101 алпийски полк в Смолян.
       На изнесения от командира на смолянските алпийци полковник Димитър Кацаров брифинг военнослужещите от Турската армия се запознаха със задачите, мисиите и подготовката на 101 алпийски полк.
        Гостите бяха особено впечатлени от участието на полка в международните учения, състезания и подготовки в Австрия, Германия, Италия, Румъния, Украйна и от участието от 2009 г. мисията във Афганистан. Те присъстваха и на двудневното ротно тактическо учение с трета алпийска рота във високопланинска местност и наблюдаваха тактически действия на военнослужещите при придвижване на голямо разстояние в силно пресечена гористо-планинска местност; извършване на пеши патрул; действия при импровизирано взривно устройство/ИВУ/; устройване на ... още
„По проекта за нова бойна машина в момента се доизчистват детайли по исканията за изпращане на оферти и смятам, че до края на месеца тези искания ще бъдат изпратени. Искането за оферти е готово и включва всички образци документи, всички условия, готова е и методиката за оценка. Реалистично  очакване е и се надявам май месец следващата година да имаме подписан договор.

Освен главният проект на СВ, който привлича най-много внимание, разработваме още 12 проекта тази година. Те касаят всички родове войски - инженерните формирования, логистичното осигуряване, безпилотни летателни апарати... Имаме намерение следващата година те да са готови за финансиране и да се реализират от 5 до 7 години в бъдеще. Тези проекти са още един от начините да мотивират нашите военнослужещи да се развиват. Имаме предварителни разчети за тях. Очаквам финансирането им да бъде свързано с плановете за увеличаване на бюджета за отбрана до 2 процента до 2024 ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени