Тържествен ритуал по преобразуването на 101-ви алпийски батальон в полк се проведе днес, 1 декември, в района на военното формирование.
          На него присъстваха генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски, Николай Мелемов - кмет на гр. Смолян, които в своите слова изразиха благодарности за положения труд и усилията на личния състав и оцениха високо усилията на ръководния състав през годините, за да прерастне формированието в полк. Областният управител на област Смолян Недялко Славов, който също бе гост на тържеството, подчерта, че „това се случва благодарение на съвместните усилия на правителство, областна и общинска администрация и военно ръководство и ще донесе значими социално-икономически последствия за Смолянска област“.
 Ритуалът приключи с молебен за здраве, извършен от отец Запрян,  секретар на Архиерейското наместничество, след което военнослужещите преминаха в тържествен ... още
Ритуал по полагане на военна клетва от резервисти от доброволния резерв на Република България се проведе днес, 01.12.2017 г.,  на строевия плац на войскови район 1163 – гр. Плевен.
След полагане на клетвата приветствено слово към военнослужещите произнесе полковник Николай Бешев – командир на Единния център за начална подготовка – гр. Плевен. Той поздрави войниците и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.
Поздравления бяха поднесени и от началника на Централно военно окръжие – гр. София полковник Георги Петков.
От 20.11 до 01.12.2017 г.  бе организиран и проведен курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма. Преминати бяха основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите ... още
По заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов военнослужещи от 4 военни формирования за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Сухопътните войски са в пълна готовност да се притекат в помощ на населението предвид прогнозите за очаквани наводнения.
На територията на София в очакване за оказване на помощ е ФОППБ на в.ф. 28610 – София, в направление Благоевград и Кюстендил в готовност е ФОППБ на в.ф. 26400 – Благоевград, на територията на Смолянски окръг – ФОППБ на в.ф. 28330 – Смолян и в направление Хасково и Кърджали – в.ф. 52740 – Хасково.
Способности и натренираност при изпълнение на тактически действия, свързани с воденето на отбранителен бой, показаха военнослужещите от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, на приключилото двудневно тактическо учение (28-29.11.2017г.) на Учебен център „Победа” край Ямбол. Учението на тема: „Действия на механизирана рота, смесен противотанков взвод и зенитно-ракетен артилерийски взвод при отбрана” се проведе под ръководството на командира на батальона подполковник Ивайло Иванов.
       Военнослужещите отработиха ситуации, създадени от имитационната команда за проверка на действията по управление и организиране взаимодействието между механизираната рота и двата взвода от батальона.  Дейностите им бяха ръководени от развърнатия в полеви условия командно-наблюдателен пункт, в стремеж за постигане на поставените цели, свързани с усъвършенстването на подготовката и воденето на отбранителен бой. Механизираната рота с ... още
Днес, 29.11.2017 г., в района на 78 батальон за осигуряване - София, приключи двудневната съвместна щабна тренировка на Сухопътни войски,  в която участваха военнослужещи от командването и от формированията на СВ. Ръководител на съвместната тренировка бе началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов.
Тренировката има за цел да се сглобят мрежите за управление и да се съгласуват действията в щабовете и между самите щабове. За изпълнението на дейностите си щабът бе изнесен на полеви условия и бяха развърнати елементи от системата за командване и управление.
Щабната тренировка се проведе в условията на комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия. По време на тренировката, с развърнатите КИС бяха демонстрирани възможностите за осигуряване на услугите глас, данни и видео.
Крайният резултат от съвместната щабна тренировка бе повишаване на  натренираността на щабовете в Сухопътните войски.
Планира се ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени