След дългогодишно отсъствие, в навечерието на бойния празник на Бригадно командване - Благоевград - 20- ти ноември, полевата икона на славния 14-ти пеши Македонски полк се завърна при своите наследници. На нея са изобразени закрилниците на полка - Свети седмочисленици и Архангелите Михаил и Гаврил, като тя е била неотлъчно до военнослужещите от полка на бойните полета по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Епични са победите, завоювани по време на тези войни в името на светлия идеал - свободна, обединена и независима Майка България.
Иконата-закрилница е предадена на свещенослужителите от Неврокопската епархия от благочестиви християни, за да бъде запазена и съхранена за поколенията и наследниците на полка. Сега тя се съхранява в свещенохранилището на благоевградския православен храм „Въведение Богородично”.
Командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев инициира показването на полевата икона пред личният ... още
В Център за подготовка на сержанти и войници от състава на  Център за подготовка  на специалисти – Сливен, за първи се проведе обучение за инспектори за нуждите на осем районни дирекции „Пожарна  безопасност и защита на населението“.  Курсът обхвана периода от 9 октомври до 11 ноември. В същия модул бяха обучени и осем военнослужещи за механик - водачи на верижни машини  на база  МТЛБ за нуждите на Сухопътни  войски. Курсистите положиха изпит по техническа подготовка и кормуване. Командирът на ротата за подготовка на механизирани водачи капитан Таню Танев връчи удостоверенията  на успешно завършилите обучаеми.
 
От 7 до 9 ноември  на Учебен полигон „Ново село” се проведе ротно- тактическо учение с бойна стрелба на 1 танкова рота от 61-ви танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. Това бе заключителен етап от бойното му сглобяване, полевата и огневата му подготовка.
Ръководител на учението бе заместник-командирът на батальона майор Евтим Максимов, а командир на ротата - капитан Николай Николов. Темата на учението беше: „Танковата рота като противодесантен резерв”. Ръководството, полигонната  и имитационната команда се бяха погрижили обстановката да бъде максимално близка до тази при провеждане на операциите, при което се постигна умело съчетаване на тактическите действия с огневото поразяване на противостоящите сили.
В хода на учението офицерите, сержантите и войниците работиха в сложна психологическа обстановка, характеризираща се с голяма отговорност за всяко взето решение. През етапа на бойната стрелба ротата се ... още
От 6 до 10.11.2017 г. на работно посещение в 101 алпийски батальон-Смолян бяха офицери от Втора планинска бригада на Румъния. Целта на посещението беше обмяна на опит и разширяване на двустранното сътрудничество.
По време на посещението си румънските военнослужещи присъстваха на отработването на въпроси, заложени в ротно-тактическо учение, посетиха учебни места и различни маршрути за провеждане на специализирана ски и алпийска подготовка. Те разгледаха района на 101 алпийски батальон  –  учебно-материалната база, параклиса и музея, където имаха възможността да видят най-новата придобивка – паметната плоча на алпиниста Христо Проданов, както и други експонати, с които се гордее батальонът.
„Основната цел е окомплектоване на батальонните бойни групи със съвременна техника и включване на български фирми в реализирането на този проект. Аз искам бойна машина не за самоцел, а за да изпълним задачите, които ни са възложени“ каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в отговор на журналистически въпрос по време на стрелбите, които се състояха днес, 09.11.2017 г., на учебен център „Сливница”. Той коментира още, че недокомплектът на войските е основен проблем, който води до ограничение при изпълнение на задачите в Сухопътните войски.  
С турнира по стрелба със стрелково оръжие стартираха мероприятията по повод празника на най-големия вид Въоръжени сили – Сухопътните войски – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 132-ата годишнина от Сръбско-българската война.
В спортната надпревара участваха 10 отбора от формированията на войските, журналисти от национални и регионални медии, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени