Командно – щабно учение „Кабиле – 2017” се проведе в района за постоянна дислокация на 42-ри механизиран баталъон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от състава на Втора механизирана бригада за времето от 24 до 26.10.2017 г. в гр. Ямбол.
Темата на учението бе „Участие на механизиран батальон и артилерийски дивизион в отбранителния бой на механизирана бригада”, като в него взеха участие командването и личен състав от двете военни формирования.
В рамките на учението бяха отработени редица мероприятия и действия по планирането и организирането на отбранителна операция, както и по управлението на механизираните формирования.
Военнослужещи от личния състав на военно формирование 56 040, от състава на Бригадно командване-Благоевград, на 27.10.2017 г, взеха участие в тържествените чествания, посветени на 105 години от Освобождението на Петрич от османско робство.
Вечерта, пред паметника на „Освободителя на Петрич - капитан Никола Парапанов“, бе построен почетен караул от личния състав на Бригадното командване. В знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, обединена и независима България, военнослужещите взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя. Венци  бяха положени от името на кмета на Община Петрич Димитър Бръчков, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и командира на Бригадно командване – Благоевград полковник Красимир Кръстев.
Честванията, посветени на 105-та годишнина от Освобождението на Петрич, бяха уважени от народни представители от 44-то Народно ... още
Точна стрелба с пистолет „Макаров” и автомат „Калашников” демонстрираха военнослужещите от Командването на Сухопътните войски (КСВ) по време на занятие по огнева подготовка на полигон „Сливница” вчера. Обичайният за района силен вятър в комбинация със студа не успяха да попречат на участниците да покажат способностите си, поразявайки мишените.
Въпреки че стрелбите, които провеждаме, не са толкова често, резултатите, които постигат военнослужещите, са удовлетворителни и въпрос на чест за всеки един от тях е да се представи така, че да не посрами и своето формирование и отдел, заяви полковник Цветко Червенков за началник на отдел „Подготовка на войските” към КСВ, който ръководеше и контролираше стрелбата. По думите му по принцип стрелбата с пистолет не е лесна и вятърът оказва влияние. Но, имайки предвид добрата подготовка на военнослужещите, смятаме, че времето няма да окаже съществено влияние, допълни той.
Единственият ... още
Модул за активна охрана и отбрана на летище от състава на Сухопътните войски получи сертификация CREVAL на НАТО по време на двудневно ротно тактико-специално учение, което се проведе на Учебен полигон Симитли.
 
В учението под названието „Пирински орел-2017г.” участва личният състав от военно формирование 56 040 от състава на Бригадно командване-Благоевград.
Целта на учението е да се покажат способностите на военнослужещите за работа в многонационална среда и да бъдат покрити стандартите на НАТО за действие в операция за осигуряване на нормалното функциониране на летище и контрол. Бяха изпълнени действия по изпълнение на задачи на контролно-пропускателен пункт, наблюдателен пост на кула и предна оперативна база, както и механизирани и пеши патрули и задачи на група за бързо реагиране.
 
Действията на военнослужещите по време на учението бяха наблюдавани от  комисия, под председателството на полковник Йордан Йорданов от отдел ... още
В 61-ва Стрямска механизирана бригада – район Казанлък, вчера 26 октомври, се проведоха военно–приложно състезание „Рейнджър 17” и състезание по артилерийска стрелба. Във военно–приложното състезание участваха 11 отбора от формированията и щаба на бригадата с по 5 състезателя, които трябваше да преминат през 6 етапа -  преодоляване на водно препятствие с лодка;  ориентиране на местността по карта;  движение по азимут;  придвижване по бойното поле (пълзешком); унищожаване на противник (щафетна стрелба по цел за брой попадения и хвърляне на ръчна граната в габарит) и  оказване на взаимопомощ.
След издигане на националния флаг състезанието бе открито от командира на 61 механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, който приветства всички с „Добре дошли!“ и се обърна към отборите с думите: „Днес спортът и воините се срещат в решителна битка. Желая на всички успешно представяне, много добри резултати ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени