С тържествена заря-проверка с участието на военнослужещи от 101 алпийски батальон и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили в Широка лъка вчера, 14 август 2017 г., бе почетена паметта на  загиналите във войните за национално обединение и освобождение. Смолянското село се прекланя пред герои като Капитан Петко войвода, генерал Калин Найденов - герой от Сръбско-българската и Балканската война, както и десетки други, оставили костите си по бойните полета.
Военната церемония е част от тържествата за отбелязване на храмовия празник на църквата "Успение Богородично", които започнаха с вечерно богослужение в храма и продължиха с тържествена заря-проверка, командвана от капитан Владимир Сариев и приета от командира на смолянските алпийци подполковник Димитър Кацаров.
На тържествата присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, областният управител Недялко Славов, началникът на Гранична полиция комисар Стоян Манджиев, ... още
На 5 август 2017 година по традиция бe почeтена 149-годишнината от смъртта на видния български възрожденец, войводата-родолюбец Хаджи Димитър. Военнослужещи от 61 механизирана бригада – Карлово взеха участие в ритуалa на гроба му на връх „Кадрафил”, с. Свежен, община Брезово.
В историческия разказ за живота и делото на героя професор Пламен Павлов се обърна към присъстващите с думите: “Патриотичното дело и безпримерната жертвоготовност на Хаджи Димитър са дарили с ореол на святост обаятелната му мъжествена личност, като са превърнали името му в символ на героично безсмъртие, което е отредено за великите хора, отдали живота си за благото на род и родина.”
В знак на признателност и преклонение пред достойния живот на Хаджи Димитър, изживян в полза на отечеството, бяха полoжени вeнци и цветя.
Директорът на Дирекция „Социална политика” в Министерство на отбраната Иво Антонов и заместник-командирът на 61 механизирана бригада ... още
На 05.08.2017 г. в центъра на с. Славейно военнослужещи от 101 алпийски батальон – Смолян, съвместно с военния духов оркестър на ВВС,  взеха участие в празненствата по случай 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
С панихида в памет на загиналите във въстанието в храм „Св. пророк Илия” в селото, с падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите се поклониха пред подвига и саможертвата на загиналите герои. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. Славейно е едно от селата, взело активно участие в борбите с четата на Кольо и Пейо Шишманови, затова и не случайно го наричат комитското село.
Кулминацията на честванията бе тържествената заря-проверка, командвана от капитан Владимир Сариев от в.ф. 28330 - Смолян.
Гости на събитието бяха подполковник Димитър Кацаров – командир на смолянските алпийци, заместник-областният управител на град Смолян Адриян Петров, кметове на населени места, представители на ... още
Военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски участваха вчера, 6 август 2017 г., в гасенето на горския пожар край село Изворище, община Бургас по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Рано сутринта в действията по погасяването на огъня са се включили 30 военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен и 35 военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада, с общо 8 броя специализира натехника.
Военнослужещите от Сухопътните войски ще окажат помощ на екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в усилията за овладяването на горския пожар.
В продължение на няколко дни с поредица от ритуали с участието на военнослужещи от 2-ра мбр градът на липите отбеляза 140 години от ожесточените боеве при Стара Загора по време на Руско-турската война (1877-1878 г.).
На 28 юли от 18.00 часа се проведе военен ритуал по поднасяне на венци пред „Паметника на Джуранлийския бой” /северно от с. Горно Ботево/, в памет на загиналите в Старозагорския и Джуранлийския бой.
На 30 юли от 20.00 часа с тържествена проверка (заря) пред община Стара Загора бяха отбелязани ожесточените боеве за града.  Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави бойците и командирите от представителните роти от бригадата.     
          На тържеството присъстваха вицепрезидентът Илиана Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, заместник-командирът на 2-ра ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени