На 15 септември 2017 г. в гр. Сливен тържествено бе отбелязана 105-та годишнина от създаването на 3-та българска армия. Честването бе по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Областното и общинско ръководство на Съюза съвместно с Център за подготовка на специалисти с командир полк. Любомир Вачев организираха мероприятията в чест на празника.
Началото на тържеството беше поставено в 11.00 часа в с. Градец, област Сливен с поднасяне на цветя на паметника на първия командващ 3-та армия генерал-лейтенант Радко Димитриев. От 17.00 часа на паметника на 7-ми конен полк „Орлето”, емблематично за град Сливен място, се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя с участието на представителния трикольорен флаг, почетен караул и военен оркестър на Център за подготовка на специалисти. На ритуала присъстваха: заместник-министърът на отбраната г-н Атанас Запрянов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители ... още
Днес, 19 септември на посещение 55 инженерен полк  бе инспекционна група от Република Сърбия, съпровождана от представители на дирекция „Стратегическо планиране”  в  Щаба на отбраната, с ръководител подполковник Валентин Вълков. Поводът на посещението е оценка на обменната информация по Виенския документ – 2011 г. /ВД 2011/
След официалното посрещане от командира на формированието полковник Росен Арабаджиев визитата продължи с брифинг и запознаване на представителите на инспекционната група с историята, основните задачи на полка и участието в операции по поддържане на мира.
             Посетителите разгледаха и се запознаха с новото оборудване и екипировката за обезвреждане на невзривени бойни припаси, с образци декларирана техника и посетиха кабинета по езикова подготовка на формированието.
От 12 до 14 септември 2017 г. в района на военно формирование 28 610 - София се проведе мероприятие „Exchange of CIMIC officers“ от Плана за двустранно сътрудничество с Румъния за 2017 г. за обмяна на опит по гражданско-военно сътрудничество между офицери от рота за ГВС и офицери от CIMIC батальона на румънската армия. Представители от румънска страна бяха майор Лупу и старши лейтенант Хану. По време на мероприятието на румънските офицери бяха презентирани мисия, функции и задачи на гражданско-военното сътрудничество, структура, способности и предизвикателства, както и практически занятия, свързани с тези дейности.
Командирът на военно формирование 28 610 подполковник Христо Начев поздрави румънските офицери и им връчи отличителни грамоти за добро сътрудничество с офицерите от ротата.
„За много хора участието в тези мисии е рутинна задача, но всъщност всеки контингент е едно бойно изпитание за военнослужещите от Въоръжените сили“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 12 септември, в обръщението си към военнослужещите от 33-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Ритуалът по тържественото посрещане на българския военен контингент се проведе в град Казанлък.
 
От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов заместник-министър Запрянов приветства с добре дошли на родна земя военнослужещите от контингента. „Ние сме изключително горди от професионалното изпълнение на задачите по време на вашата мисия“, подчерта още той.
 
На тържествения ритуал в Казанлък присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на ... още
Празникът на Инженерни войски на Българската армия и 139 години от създаването им отбеляза днес, 12 септември, личният състав на 55 инженерен полк.
Честването на празника започна с тържествено събрание и продължи с финална среща от ежегодния турнир по футбол между формирования от състава на полка за преходната купа на командира на  полка.
Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов с предметни награди и грамоти бяха наградени военнослужещи от състава на формированието, а със своя заповед командирът на 55 инженерен полк полковник Росен Арабаджиев също награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. 
В словото си той изказа своята признателност към личния състав за проявените всеотдайност, упоритост и отговорност в ежедневната професионална дейност и отправи пожелания за здраве и много бъдещи успехи.
„Убеден съм, че и в бъдеще ще продължавате да издигате авторитета на Българската армия и на 55  инженерен ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени