Военнослужещи от военно формирование 54 990 – гр. Враца, с ръководител капитан Калоян Методиев, разузнаха и унищожиха вчера, 23 октомври, силно корозирал боеприпас, открит в двора на фирма в гр. Враца.
Още два сигнала са постъпили вчера в Министерството на отбраната за два метални предмета, открити съответно в местността „Орешака“ край с. Тополчани, област Сливен, и  в тревна площ край ул. „Вечерница“ в квартал Горна баня в София. За да бъдат избегнати инциденти районите се охраняват от служители на МВР. Специализирани екипи от състава на Сухопътните войски днес, 24 октомври, ще извършат разузнаване и обезвреждане на намерените метални предмети.
Военнослужещи от 101 Алпийски батальон - Смолян участваха в тържественото честване на 105 години от Балканската война и освобождението на Родопите от османско владичество. Особена тържественост доби празникът на 21 октомври, когато се проведе тържествената заря-проверка, на която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. „ Сто и пет години ни делят от онези паметни 19,20 и 21 октомври на 1912 г., които след бляскава военна победа донесоха на щик свободата на Родопския край. Тези дни са смисълът на Празниците на община Смолян. Карат ни да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни българи, пролели кръвта си за Освобождението на Родопите и превърнали връх Кавгаджик някога, а сега Средногорец, в Родопската Шипка – връх на българската гордост”, каза в тържественото си слово кметът на града Николай Мелемов. „На 21 октомври 1912 г. полковник Владимир Серафимов изсича със собствената си сабя ... още
На 20.10.2017 г. военнослужещи  от  състава  от  101 алпийски батальон – Смолян, съвместно с Националната гвардейска част и представителният духов оркестър на ВВС, проведоха тържествена проверка-заря в град Кърджали по случай 105 години от освобождението на града. Зарята беше приета от бригаден генерал Илко Йорданов - командир на Националната гвардейска част. На събитието присъстваха Цвета Караянчева - зам.-председател на Народното събрание, Никола Чанев - областен управител на Кърджали, граждани и гости на града.
 
На 20.10.2017 г. военнослужещи  от  състава  от  101 алпийски батальон – Смолян, съвместно с Националната гвардейска част и представителният духов оркестър на ВВС, проведоха тържествена проверка-заря в град Кърджали по случай 105 години от освобождението на града. Зарята беше приета от бригаден генерал Илко Йорданов - командир на Националната гвардейска част. На събитието присъстваха Цвета Караянчева - ... още
Специализиран екип от батальона на Сухопътните войски в Хасково ще унищожи  днес, 23 октомври,  невзривеният боеприпас, открит в землището на с. Бук, област Кърджали. Сигналът за намерения в района на две гранични пирамиди боеприпас е подаден около 18.00 ч. на 22 октомври, в Министерството на отбраната. След първоначалния оглед се предполага, че това е противопехотна мина. За да не бъдат допуснати  инциденти,  районът се охранява от части на Гранична полиция.
 
Днес, 20.10.2017 г. в района на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово  пред паметника на загиналите воини във войните 1912 г. – 1918 г., се проведе военен ритуал-панихида за отдаване почит на загиналите воини от 28-ми пехотен Стремски полк.
Слово за славното минало на героите от 28 Стремски полк дали живота си за свободата на България произнесе д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово.
Заупокойна молитва за упокоение душите на загиналите герои, бе отслужена от негово високо благоговейнство отец Марко Тодоров - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия.
Венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на героите от д-р Емил Кабаиванов,  генерал Константин Попов – председател на комисията по отбрана, народните  представители Дора Христова и Веска Ненчева, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Вoенна академия „Георги Стойков Раковски”, бригаден генерал Пламен Йорданов ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени