Едно от важните мероприятия за 61-ва Стрямска механизирана бригада „Анализа на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2017 г.”, се проведе днес, 16 януари, във Военния клуб в град Карлово, на който присъства бригаден генерал Николай Караиванов – началник на щаба на Сухопътните войски.
В своето експозе бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на             61-ва Стрямска механизирана бригада,  представи задачите и мероприятията по трите мисии на БА, като отбеляза, че всички те са изпълнени по достоен начин. Той обърна внимание на основните предизвикателства през 2017 година и приоритизирането на задачите пред формированията от бригадата. Освен това разгледа въпросите по окомплектоваността с личен състав, фокуса на подготовката и натовареността на формированията от бригадата през изминалата година. Командирът на бригадата завърши изложението си с ... още
Днес, 16 януари 2018 г., военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържествено честване на 140-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
Ритуалът започна с празничен водосвет в храм “Свети Николай” – мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на историческия музей в Карлово и бяха положени цветя на признателност към будната съвест и достойната гражданска позиция на тогавашната карловска интелигенция от Веска Ненчева – депутат от 44-то Народно събрание, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет - Карлово, д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, ... още


 
Вашата мисия е не само отговорна, но рискова и опасна, защото се провежда в един район на света, в който всеки ден и всеки час ще бъдат предизвикателство. Убеден съм, че придобитата подготовка и морална мотивация са достатъчни за мисията, която ще изпълните. Опитът, който ще натрупате ще бъде полезен за бъдещата ви служба в редовете на Българската армия. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 16 януари, на тържествена церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Той посочи, че освен основната задача по опазване на териториалната цялост и независимостта на страната, Българската армия изпълнява и мисии зад граница по опазване на мира и гарантиране на реда и сигурността в редица региони на света. Министър Каракачанов подари на военнослужещите от 35-ия контингент икона на Св. Георги Победоносец и им пожела да изпълнят мисията с чест и ... още


Днес, 15.01.2018 г., в района на 78-ми батальон за осигуряване от Сухопътните войски  се проведе занятие по военно-медицинска подготовка с цел обмяна на опит между военнослужещи от българската и американската армия. Ръководители на занятието бяха сержант Джъстин Макей от Civil Affairs Team (CAT) и старши сержант Христина Григорова от 78 батальон за осигуряване – Горна Баня.
По време на подготовката бяха обяснени същността и действията на бойния санитар в американската армия и дейностите при оказване на първа медицинска помощ. Разгледани бяха и медицинските принадлежности, които се използват от бойните санитари в българската и американската армии и се отработи практически поставянето на турникети и превръзки.
Проведеното занятие е първото от серията съвместни мероприятия за повишаване на военно-медицинската подготовка във формированията на Сухопътните войски.
Празника на военното разузнаване и празник на 1-ви разузнавателен батальон от състава на Сухопътните войски  честваха днес, 10.01.2018 г., в Свобода.
Празничният ден  започна с посрещане на бойното знаме в киносалона на военното формирование. Командирът подполковник Минчо Минев приветства с празнично слово личния състав и гостите и награди отличили се през годината военнослужещи и цивилни служители от формированието. Тържеството продължи с празнична програма, организирана съвместно с Военен клуб гр. Чирпан.
      Гости на празника бяха бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция”, комисар Стоян Колев – Директор на ОУ ПБЗН Ст. Загора, старши комисар Георги Хаджиев – директор на областна дирекция на МВР – Ст. Загора,  полковник Петър Петров – началник на отдел в КСВ, командири на военни формирования, Кичка Петкова – кмет на гр. Чирпан, представители на всички ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени