Днес, 15.01.2018 г., в района на 78-ми батальон за осигуряване от Сухопътните войски  се проведе занятие по военно-медицинска подготовка с цел обмяна на опит между военнослужещи от българската и американската армия. Ръководители на занятието бяха сержант Джъстин Макей от Civil Affairs Team (CAT) и старши сержант Христина Григорова от 78 батальон за осигуряване – Горна Баня.
По време на подготовката бяха обяснени същността и действията на бойния санитар в американската армия и дейностите при оказване на първа медицинска помощ. Разгледани бяха и медицинските принадлежности, които се използват от бойните санитари в българската и американската армии и се отработи практически поставянето на турникети и превръзки.
Проведеното занятие е първото от серията съвместни мероприятия за повишаване на военно-медицинската подготовка във формированията на Сухопътните войски.
Празника на военното разузнаване и празник на 1-ви разузнавателен батальон от състава на Сухопътните войски  честваха днес, 10.01.2018 г., в Свобода.
Празничният ден  започна с посрещане на бойното знаме в киносалона на военното формирование. Командирът подполковник Минчо Минев приветства с празнично слово личния състав и гостите и награди отличили се през годината военнослужещи и цивилни служители от формированието. Тържеството продължи с празнична програма, организирана съвместно с Военен клуб гр. Чирпан.
      Гости на празника бяха бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция”, комисар Стоян Колев – Директор на ОУ ПБЗН Ст. Загора, старши комисар Георги Хаджиев – директор на областна дирекция на МВР – Ст. Загора,  полковник Петър Петров – началник на отдел в КСВ, командири на военни формирования, Кичка Петкова – кмет на гр. Чирпан, представители на всички ... още


От днес, 9 януари, започват анализите на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и военните формирования на Сухопътните войски за учебната 2017 г., които вече приключиха  в Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) – Плевен и в Първи разузнавателен батальон – Свобода.
В Плевен анализът бе проведен в присъствието на началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, на който командирът на формированието полковник Николай Бешев отчете изпълнението на задачите  по трите основни мисии на Българската армия, както и постигнатите резултати по бойната подготовка за 2017 г.
         От своя страна бригаден генерал Караиванов благодари от името на командира на  Сухопътните войски на целия личен състав за положените усилия през изминалата година и изрази увереност, че всички военнослужещите и цивилни служители и през ... още
Днес, 08 януари 2018 г., във военните формирования на Сухопътните войски бе открита учебната 2018 година. Мероприятията започнаха с посрещане на бойното знаме и приемане на строя от командирите, с поздравления към личния състав и продължиха с равносметка на изминалата 2017 г. и предстоящите пред военнослужещите от формированията през 2018 г. задачи.
Днес, 8-и януари, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха съвместно с община Карлово в честването на 140 години от освобождението на града.
Честването започна с поднасяне на цветя пред Пулевата къща, в която се е намирал щабът на руската армия и е отсядал генерал Павел Карцов. Слово за героизма на руските воини и българските опълченци, дали живота си за освобождението на града, произнесе директорът на историческия музей Мария Деянова.
Тържествата продължиха с шествие до паметника на генерал Карцов, където подвигът и саможертвата на освободителите бяха почетени с поднасяне на венци и цветя. Слово за битката при Троянския проход произнесе полк. о.з. доц. д-р Петър Ненков.
На ритуала присъстваха  д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, народни представители, представители на местната власт, военнопатриотичните организации, ученици и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени