Днес, 31 октомври 2017 г., по инициатива на кметството на град Клисура, Общинска организация „Васил Левски” на СОСЗР – Карлово и дружество „Никола Караджов” на СОСЗР – Клисура, военнослужещи от 61 механизирана бригада взеха участие в ритуал по откриване на паметна плоча на запасен подофицер Спас Дринов в град Клисура.
Преклонението пред делото на родолюбиви българи от нашата история, какъвто е запасен подофицер Спас Дринов – основател и пръв председател на създаденото през 1928 г. дружество на запасните подофицери „Черешово топче” в град Клисура, е израз на признателност и патриотизъм на днешните поколения към своите герои.
Паметната плоча бе открита от кмета на град Клисура Генка Тодорова и командира на 61 мбр бригаден генерал Пламен Йорданов.
В прочувственото си слово за живота и делото на героя госпожа Тодорова се обърна към присъстващите с думите: „Гордеем се, че запасен подофицер Спас Дринов е бил наш ... още
На 28.10.2017 г. на учебен полигон „Црънча” се проведе Държавен шампионат по динамична стрелба с нарезна карабина организиран от Българската федерация по динамична стрелба.
В спортната надпревара взе участие представителният отбор на военен спортен клуб „Стрямци 61” при  61 механизирана бригада – Карлово. Целта на състезанието беше участниците, състезавайки се индивидуално да преминат през шестте кръга по регламент.
В първенството взеха участие над 120 състезатели. В първото си участие отборът на 61 механизирана бригада показа добри умения в стрелбата с нарезна карабина и доказа, че в бъдеще състезателите от Българската федерация по динамична стрелба ще имат достойни  съперници на огневия рубеж.
Най-добре от отбора на бригадата се представи капитан Иван Ножделов.
 
По утвърдена традиция на 19 ноември най-големият вид въоръжени сили – Сухопътните войски  честват своя боен празник. През тази година той е свързан с тържественото отбелязване на 132-ата годишнина от победата в Сръбско-българската война от 1885 година. Съгласно Плана за организирането на празника на Сухопътните войски е предвидено провеждането на турнири по стрелба със стрелково оръжие на 9 ноември 2017 г. на учебен полигон „Сливница”.
Първият турнир е за купата на Командира на Сухопътните войски  и в него ще участват военнослужещи от войсковите формирования. Във втория турнир по стрелба със стрелково оръжие ще участват журналисти, ветерани, представители на общонароден съюз „Бойна дружба” и членовете на Асоциацията на военните аташета акредитирани в Република България.
След провеждането на стрелбите командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще проведе среща с представителите на медиите.
Постоянно ... още
          Командно – щабно учение „Кабиле – 2017” се проведе в района за постоянна дислокация на 42-ри механизиран баталъон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от състава на Втора механизирана бригада за времето от 24 до 26.10.2017 г. в гр. Ямбол.
Темата на учението бе „Участие на механизиран батальон и артилерийски дивизион в отбранителния бой на механизирана бригада”, като в него взеха участие командването и личен състав от двете военни формирования.
В рамките на учението бяха отработени редица мероприятия и действия по планирането и организирането на отбранителна операция, както и по управлението на механизираните формирования.
Военнослужещи от личния състав на военно формирование 56 040, от състава на Бригадно командване-Благоевград, на 27.10.2017 г, взеха участие в тържествените чествания, посветени на 105 години от Освобождението на Петрич от османско робство.
Вечерта, пред паметника на „Освободителя на Петрич - капитан Никола Парапанов“, бе построен почетен караул от личния състав на Бригадното командване. В знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, обединена и независима България, военнослужещите взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя. Венци  бяха положени от името на кмета на Община Петрич Димитър Бръчков, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и командира на Бригадно командване – Благоевград полковник Красимир Кръстев.
Честванията, посветени на 105-та годишнина от Освобождението на Петрич, бяха уважени от народни представители от 44-то Народно ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени