В курортен комплекс Пампорово от  03 до 06.01.2018 г. инструктори от Българската ски федерация проведоха специализиран ски курс с 32 военнослужещи. Тази съвместна подготовка е продължение на дългосрочното сътрудничество между Българската Федерация по ски и 101 алпийски полк от Сухопътните войски.
По време на курса военнослужещите повишиха уменията си за спускане по изключително стръмни склонове, като определените групи за подготовка, според своите способности, провеждаха специализирани занятия.
Уменията за действие със ски в планината са необходими на основна част от участниците в курса, които през месец март 2018 г. ще участват в учението CAPRICORN-2018 в Австрия. След завършване на активния сезон през месец април 2018 г. Българската Федерация по ски отново ще проведе специализиран курс с алпийците от Смолян за доусъвършенстване на подготовката.
          

 
Участието на Сухопътните войски в тържествата по повод годишнината от  рождението на Христо Ботев ще започне на 5 януари в Горна Оряховица, където от 14.00 часа военнослужещи от военно формирование 22790 – Горна Оряховица ще поднесат венци и цветя пред паметника на поета.
На 6 януари представителни подразделения от състава на 61 механизирана бригада ще вземат участие в митинг-поклонение в гр. Калофер от 11.00 ч. в двора на национален музей „Христо Ботев“. В същия час военнослужещи от 2 механизирана бригада ще поднесат цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методи Кусев” в Стара Загора и в Хасково на паметника му пред читалище „Заря“, а воините от Бригадното командване в Благоевград ще положат цветя пред бюст – паметника на революционера в града.
От 12.30 ч. смолянските алпийци ще поднесат цветя пред паметника на Христо Ботев в града. Ритуалът в Пловдив е с начален час 13.30, на ... още
УВАЖАЕМИ ГЕНЕРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
 
Приемете от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от мое име най-сърдечни поздрави по случай настъпващите
 
КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!
 
Рождество Христово и посрещането на Нова година носят много емоции, пречистват душите ни, правят ни по-мъдри и целеустремени.
          Благодаря ви за проявените през годината висок професионализъм, всеотдайност и отговорност при изпълнението на ежедневните служебни задължения по време на проведените учения у нас, в чужбина и съвместните подготовки.
Убеден съм, че ще продължавате да изпълнявате своите задачи все така коректно, с чест и достойнство. Приемете моите пожелания за добро здраве, щастие, лични и служебни успехи!
На всички военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски пожелавам преди всичко Новата 2018 година ... още
Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват  утре, 22 декември, в панихидата в памет на българските военнослужещи, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Ритуалът ще се проведе от 11.00 ч. пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в град Карлово. В знак на признателност към загиналите воини ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужена заупокойна молитва от архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко. 
 
Същия ден в гр. Плевен ще се извърши панихида в памет на военнослужещите от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак. С ритуал, който ще започне в 11.00 ч.  пред паметната плоча в района на военно формирование 22 160 – Плевен военнослужещите ще почетат  паметта на офицерските кандидати Иван Инджов, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени