Днес, 24.10.2017 г., военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград,  взеха участие в тържествените чествания, посветени на 105 години от освобождението на Разлог от турско робство.
Тържествата започнаха на площада пред сградата на Общинската администрация, където бе построен почетен караул от личния състав на Бригадното командване. Началникът на почетния караул капитан Димитър Димитров рапортува на командира полковник Красимир Кръстев, който поздрави военнослужещите по случай празника, след което последва ритуал по издигане на националното знаме.
В знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, независима и обединена България, военнослужещите взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Венци и цветя бяха положени от името на кмета на община Разлог Красимир Герчев, Общинския съвет- Разлог, Негово Високопреосвещенство Неврокопския ... още


На 20.10.2017 г., военнослужещи от състава на Бригадното командване - Благоевград взеха участие в тържествените чествания, посветени на 105 години от Освобождението на Свети Врач (сега Сандански).
Пред паметника на генерал Георги Тодоров в парка „Свети Врач”, военнослужещите от Бригадното командване взеха участие в ритуал по издигане на националното знаме. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на Отечеството.
В знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, независима и обединена България, военнослужещите участваха в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на генерал Тодоров. Венци и цветя бяха положени от името на кмета на община Сандански Кирил Котев, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Областния управител Бисер Михайлов и от командира на ... още
Вчера,  23.10.2017 г., в района на 78 батальон за осигуряване – София, се проведе занятие с младежката секция  - София на Клуб „Приятели на армията“ с ръководител председателят на сдружение „Българска зора“ – генерал-майор о.з. Петър Петров. Това е второто занятие на Клуба  в Горна Баня.  Мероприятието е инициирано от сдружението „Българска зора“ с цел издигане престижа на Сухопътните войски и интереса на младите хора към военната професия.
Под ръководството на капитаните Христов и Василев младежите се запознаха с основните характеристики, предназначение и общо устройство на автомат „Калашников“ и елементите за балистична защита – каска и бронежилетка. Участниците тренираха някои основни нормативи в огневата подготовка. Поради лошите метеорологични  условия, занятието се проведе на закрито, с изключение на стрелбата с халосни патрони.
 
Военнослужещи от военно формирование 54 990 – гр. Враца, с ръководител капитан Калоян Методиев, разузнаха и унищожиха вчера, 23 октомври, силно корозирал боеприпас, открит в двора на фирма в гр. Враца.
Още два сигнала са постъпили вчера в Министерството на отбраната за два метални предмета, открити съответно в местността „Орешака“ край с. Тополчани, област Сливен, и  в тревна площ край ул. „Вечерница“ в квартал Горна баня в София. За да бъдат избегнати инциденти районите се охраняват от служители на МВР. Специализирани екипи от състава на Сухопътните войски днес, 24 октомври, ще извършат разузнаване и обезвреждане на намерените метални предмети.
Военнослужещи от 101 Алпийски батальон - Смолян участваха в тържественото честване на 105 години от Балканската война и освобождението на Родопите от османско владичество. Особена тържественост доби празникът на 21 октомври, когато се проведе тържествената заря-проверка, на която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. „ Сто и пет години ни делят от онези паметни 19,20 и 21 октомври на 1912 г., които след бляскава военна победа донесоха на щик свободата на Родопския край. Тези дни са смисълът на Празниците на община Смолян. Карат ни да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни българи, пролели кръвта си за Освобождението на Родопите и превърнали връх Кавгаджик някога, а сега Средногорец, в Родопската Шипка – връх на българската гордост”, каза в тържественото си слово кметът на града Николай Мелемов. „На 21 октомври 1912 г. полковник Владимир Серафимов изсича със собствената си сабя ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени