От 15 януари  до 16 февруари 2018 година в Центъра за подготовка  на сержанти и войници, който е в състава на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, се проведе обучение за придобиване на първо сержантско звание – І модул. В първия за годината сержантски модул участваха  71 военнослужещи от формированията на Сухопътните войски. Занятията се проведоха в оборудвани кабинети, на тактическо учебно поле и на Огневи комплекс „Батмиш”. 
          За установяване степента на подготовка на обучаващите се от 13 до 15 февруари бяха проведени изпити по строева, физическа, огнева  и тактико-специална подготовка, на която бъдещите сержанти се представиха отлично.

Днес, 09.02.2018 г., в град Пловдив се проведе тържествен ритуал за сдаване и приемане на длъжността „Командир на 91 инженерен батальон за обща поддръжка” от състава на 55-ти инженерен полк.
В присъствието на командира на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев и комисия от състава на полка подполковник Петко Петков, който до този момент изпълняваше длъжност в сектор „Подготовка на инженерните подразделения” в командването на Сухопътните войски, официално пое командването на батальона. Длъжността бе предадена от майор Радостин Тенев -  заместник-командир и временно ръководещ формированието.
В словото си полковник Арабаджиев благодари на майор Тенев за умелото ръководство и всеотдайността, и отправи пожелания към подполковник Петков за здраве, неизчерпаеми сили, спорни дела и много успехи, които да го съпътстват и занапред.
 
Третата книга от поредицата „Българска пехота“ от Алманах на Сухопътните войски бе представена в Информационния център на МО. След два месеца, както обеща генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски, чиято инициатива са изданията, се очаква четвъртата книга, която ще ни разкаже историята на 15 дивизии. По-нататък поредицата ще бъде посветена на артилерията, танковите, инженерните, химическите войски, противовъздушната отбрана и др.
На културно-историческата проява бяха дошли 14 действащи и служили генерали от Сухопътни войски, народният представител доц. Милен Михов, съветникът на президента по отбрана и сигурност полковник от запаса Илия Милушев, военнослужещи от КСВ, издатели, военни историци и председатели на военно-патриотични организации. Сред споменатите висши офицери бяха командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, генерал-майор Тодор Дочев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, ... още
На 07.02.2018 г. по инициатива на д-р Денислава Ангелова- председател на асоциация „Докосни дъгата” и Ваня Дражева-директор на ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен, в училището беше открит гвардейски музеен кът. Събитието предшества официалното създаване на  втория за страната и първи за община Плевен ученически гвардейски отряд. Инициативата е подчинена на идеята да се поддържа жив стремежът за опазване на историята ни и да бъдат възкресени традициите, да възпита учениците в дух на патриотизъм и любов към Родината.
Официални гости на откриването на гвардейския музеен кът бяха бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Национална гвардейска част, полковник Николай Бешев – началник на гарнизон Плевен, кметът на община Плевен Георг Спартански, началникът на РУО Албена Тотева, Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър.
„Всички ние обичаме България, тя наистина е земен рай – с нейните Рилски ... още
С изпити по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване с кандидатите на 06 и 07.02.2018 г. в района на военно формирование 28330-Смолян се проведе конкурс за прием на войници  в изпълнение на заповед ОХ978/12.09.17 г. на министъра на отбраната и обява за провеждане на конкурс на командира на Сухопътните войски.
Успешно преминалите прегледите за годност за военна служба и психологическа пригодност бяха допуснати до изпит. Те показаха добри резултати по физическа подготовка и високи резултати на теста за обща култура. На издържалите изпита 52 кандидата командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров  предложи длъжности за заемане в 101 алпийски полк.    
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени