Вчера, 23.11.2017 г., в  читалище „Васил Левски - 1861 г.” -  град Карлово бе представена книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ на президента на Агенция и Радио „Фокус“, журналист и писател Красимир Узунов.  Официален гост на събитието беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която бе тържествено посрещната пред сградата на община Карлово от почетен караул от състава на 61 Стрямска механизирана бригада. Това е първата родолюбива инициатива, в която участва новоизбраният председател на 44-то Народно събрание.
Книгата е посветена на живота и делото на полковник Борис Дрангов, командир на 5 пехотен македонски полк, изтъкнат военачалник и военен педагог, участник в Илинденско-Преображенското въстание, в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
„Такива родолюбиви теми, такива хора като Дрангов трябва да бъдат разказвани. Защото Дрангов е история. Дрангов е гордост. Дрангов е храброст. ... още
Във връзка с планиран ремонт на довеждащ водопровод и преустановяване на водоподаването към ж.к. Орлова чука, ж.к. Еленово и ж.к. Ален мак,  Бригадно командване – Благоевград от състава на Сухопътните войски осигурява на 22 - 24 ноември три броя водоноски за жителите на трите квартала.
   Военнослужещи от Самоходна минохвъргачна батарея на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, с 2 командно-щабни машини Р-81 и 4 самоходни 120-милиметрови минохвъргачки Б1-10 „Тунджа”, успешно участваха в отразяването на агресията на противостоящите сили по време на Тактическо учение с бойни артилерийски стрелби, което се проведе на Учебен център „Победа” край Ямбол на 21 и 22.11.2017 г.
   Темата на учението бе „Действие на Самоходна минохвъргачна батарея при провеждане на непосредствена огнева поддръжка на батальона в отбрана”.
       Тридесет и пет офицери, сержанти и войници изпълниха седем огневи задачи под командването на командира на батареята  капитан Светослав Стоянов. Целите за постигане бяха свързани с усъвършенстване практическите навици на командира на батареята, командирите на взводове и командирите на разчети при ... още
Днес, 22.11.2017 г., се проведе среща на командира на СВ генерал-майор Михаил Попов с бригаден генерал Тимъти Дж. Дохърти, заместник–началник на щаба по операциите на СВ на САЩ в Европа.
Темите, обсъждани по време на разговора, са продължение на участието на българската делегация в 25-ата годишна конференция на командирите на Сухопътни войски на европейските страни, организирана от Сухопътните войски на САЩ  в Европа и проведена през октомври във Висбаден, Федерална Република Германия.
Бригаден генерал Дохърти изрази удовлетворението си от  планиращите структури и военните формирования от Сухопътните войски на Българската армия, участвали в многонационалното учение „Saber Guardian 17”.
В хода на дискусията бяха обсъдени проблемни въпроси и пътищата за тяхното решаване в бъдещи многонационални учения.
Вчера, 21.11.2017 г., военнослужещи от 101 алпийски батальон от състава на Сухопътните войски взеха участие в честването на 105-ата годишнина от Балканската война и освобождението на град Златоград. Празничният ден започна с ритуал по поднасяне на венци пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение
Кулминацията на честванията бе тържествената заря-проверка пред паметника на Дельо Войвода, в която взеха участие и представителният оркестър на ВВС, блокове от учениците на ОУ "Васил Левски" и СУ Антим I от града. Зарята беше командвана от заместник – началника на щаба на 101 алпийски батальон капитан Владимир Сариев.
 На събитието присъстваха областният управител на Смолян  Недялко Славов, кметът на Златоград Мирослав Янчев, командирът на смолянските алпийци подполковник Димитър Кацаров. представители на местни организации и ведомства, граждани и гости на града.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени