Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов е на официално посещение в Република Гърция от 15 до 17 май 2018 г. по покана на генерал – лейтенант Алкивиадис Стефанис, началник  на Главния Щаб на Сухопътните войски на Гърция.
Целта на визитата е да се затвърдят добрите взаимоотношения между сухопътните войски на двете страни, както и да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки през следващите години.
В състава на делегацията са включени още командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов и  началникът на канцеларията на командира на Сухопътните войски полковник Тони Трифонов.
 
В изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов от 12 май инженерна група с ръководител капитан Стоян Мечкаров от състава на 55 инженерен полк – Белене, започна дейности по разузнаване и идентифициране на  невзривени бойни припаси, извличане на елементи от открито в района на село Марица, община Самоков въздухоплавателно средство във взаимодействие със специалисти от Военновъздушните сили.
След двудневно разузнаване и претърсване на района бяха отрити множество 13,2 мм и 20 мм боеприпаси в различно състояние, както и метални елементи от въздухоплавателното средство.
Днес, 14 май, след отводняване на изкопа, са предприети действия по разширяването му и подпомагане работата на експертите от Националния военноисторически музей за анализиране на откритите отломки.
 
Военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада взеха участие в ритуал по откриване и освещаване на Паметника на 19 български войници, загинали в Балканските войни, който се състоя на 12-ти май в местността „Убитите войници“ край пограничното с.Странджа, област Ямбол.
Тържеството започна  с приемане на строя от Областния управител на Ямболска област Димитър Иванов, който заедно с кмета на Община Болярово Христо Христов символично преряза лентата на новия паметен знак в прослава на героите от 1912-1913 година. Паметникът беше осветен от Агатополският епископ Йеротей, който отслужи заупокойна молитва за героите, оставили костите си тук, на рида „Кара Тепе“, в китния странджански край на България.
На тържествения ритуал присъстваха народният представител Николай Пенев, кметове и заместник-кметове на общини, представители на държавни структури.  Немалко родственици на ... още
Честването на 142 години  от Априлското въстание в Брациговския въстанически пункт бе тържествено отбелязано на 11-ти май в град Брацигово с тържествена проверка-заря.
Шествието започна от общината в града към „Синджирли бунар”, където се проведе възстановка на героичните събития от пролетта на 1876 година и се отправи към мемориален парк „Априлци”.  
След приемане на строя от заместник-командира на 4-ти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида за загиналите в Априлското въстание брациговчани. Честването продължи с ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Васил Петлешков и загиналите в Априлската епопея от 1876 г., където с едноминутно мълчание бе почетена паметта им.
Тържествената проверка-заря започна с посрещане на знамето на Априлци и приемане на строя на представителните роти от гарнизон Асеновград от президента на Република България и ... още
На 10 май 2018 г. от 18 часа Военният духов оркестър и представителна част от Център за подготовка на специалисти – Сливен участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър по случай 178 години от рождението на легендарния воевода.
По-рано същия ден в родната къща на Хаджи Димитър беше прожектиран документален филм за него и делото на хайдутите.
За поредна година жителите на града на „100-те войводи” се събраха на площада, за да почетат своите герои и да изразят дълбокото си признание към тяхната саможертва.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени