Празникът на 20-ти самоходен артилерийски дивизион - Ямбол – 11 години от неговото създаване, започна вчера, 31 май, на Учебен полигон „Победа”, със състезание по стрелба с пистолет „Макаров”.  То бе открито от командира на формированието подполковник Георги Георгиев, който във встъпителното си слово приветства всички гости и подчерта успехите на дивизиона през годината. Победителите в индивидуалното и отборното състезание по стрелба бяха наградени с купи и грамоти.
          На честването присъстваха представители на държавната и местната власт, Министерство на вътрешните работи, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, командири на военни формирования.
Днес, 1 юни, празникът продължава с награждаване на военнослужещи, постигнали високи професионални резултати, след което ще има показ на техника и демонстрация на тактически ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в тържественото отбелязване на 142-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета и в тържествата по повод 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Програма на тържествата:
1 юни 2018 г._(петък)
21.00 ч., гр. Враца  - тържествена проверка - заря с участието на военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски; 21.00 ч., гр. Калофер – тържествена проверка - заря с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада - Карлово; 21.00 ч., гр. Хасково - тържествена проверка-заря с участието на военнослужещи от 31-ви механизиран батальон – Хасково; 18.30 ч., гр. Асеновград - ритуал по поднасяне на венци на пл. „Централен” в града с участието на военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград; 2 юни 2018 г. ... още
По традиция, по повод 1 юни – Международния ден на детето, военните формирования на Сухопътни войски ще „отворят врати“. Военнослужещите ше запознаят децата и младежите с историята на военните формирования, ще им покажат различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, ще демонстрират своите умения. Младите приятели на Сухопътните войски ще имат възможност да разгледат и войсковите музеи.
Различните формирования ще приемат своите гости на:
 31 май:
От 10.00 ч. – 101 алпийски полк – Смолян 9.00 – 16.00 ч.  - 55-ти инженерен полк – Белене  
юни:  
9.00 до  13.00 ч.    – 4-ти артилерийски полк – Асеновград 9.00 до 12.00 ч.     – Единен център за начална подготовка - Плевен 10.00 до 13.00 ч.   – Център за подготовка на специалисти – Сливен; 12.30 ч. и от 14.30 ч.– 61-ва ... още
В изпълнение на Месечния план на Бригадно командване - Благоевград, на 30.05.2018 г., в района на Десети механизиран батальон-Враца се проведе обучение на личния състав от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) при пожар.
Представители от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”- Враца, изнесоха лекция, направиха показ на използваната от тях техника и оказаха методическа и практическа помощ при използването на наличните в батальона противопожарни средства.
Целта на проведеното занятие е да се повишават знанията, уменията и компетенциите на личния състав и да се отработват различни казуси, които ще съкратят времето за действие при възникването на  реална ситуация.
 
В тържествена заря - проверка на площад „ Георги Измирлиев“ в град Горна Оряховица, посветена на героите от Априлска епопея и  142 години от обесването на Георги Измирлиев – Македончето,  взеха участие вчера, 28 май, 111 военнослужещи от 59 рота за ЯХБЗ и Е, заедно с  Военния  духов оркестър при Национален Военен  университет „Васил Левски“ – Велико Търново.
Командващ зарята бе капитан Йордан Николов от военно формирование 22 790 – Горна Оряховица.
Слово по повод Деня за преклонение и почит пред героите произнесе кметът на общината инженер Добромир Добрев: „Мястото на героите ни е в нашата памет и в тази на идващите след нас поколения. Това е единствената награда за саможертвата на смелите, която българската история дава.
И днес сме се събрали тук, за да се преклоним пред тези, чийто пример се стараем да следваме – пред нашите герои. Поклон пред паметта им“.
Официални гости ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени