Днес, 13 юли, 52-ма военнослужещи от формированията на Сухопътните войски в Асеновград, Белене, Благоевград, Враца, Казанлък, Карлово, Пловдив, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Ямбол на Сухопътните войски получиха своите удостоверения за успешно завършване на обучението си в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.
 „Получих нови знания, припомних си предишни и със сигурност курсът е полезен. Ще има какво да приложа в своята практика. Ценното е, че обучаващите са професионалисти, знаят какво правят и винаги са готови да се отзоват на нашите въпроси. заяви днес, 13 юли, старши сержант Красимир Попов от военно формирование 56040-Благоевград, който е и един от отличниците на този модул.
Военнослужещите преминаха обучение по първи модул – „Общовойскова военна подготовка”,  което започна на 11 юни в Центъра за подготовка на сержанти и войници, с командир подполковник Иван Байрактаров.
В три ... още
Във връзка с изпълнение на Плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани за Република България през 2018 г. днес, 12 юли, се състоя среща на представители на Асоциацията с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На изнесения от командира на СВ брифинг бяха разгледани въпроси, свързани със състоянието на СВ, развитието на способностите, задачите и организацията, както и приносът на СВ към ВС на Р България.
  На срещата  присъстваха бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на СВ,  полковник Стоян Стоянов – заместник-началник на щаба на СВ,  полковник Тони Трифонов – началник на канцеларията на командира на СВ и полковник Петър Иванов - началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на СВ”.
Утре, 13 юли, представителите на Асоциацията на военните аташета ще посетят  Единния център за начална подготовка – Плевен и 55-ти инженерен полк – Белене, ... още
От 11 до 13 юли 2018 г., Командващият на Сухопътните войски на Федерална  Република Германия генерал-лейтенант Йорк Фолмер е на работно посещение у нас по покана на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
По време на разговорите бяха обсъдени въпроси относно средата на сигурност и съвременните предизвикателства, програмата за модернизация на СВ на БА, както и въпроси от взаимен интерес за двете армии.
На срещата присъстваха бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на СВ, полковник Петър Иванов - началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на СВ”, полковник Юри Цонев – началник на сектор „Военни контакти”, както и офицери от щаба на СВ.
Генерал-лейтенант Фолмер  бе съпровождан от подполковник Кристиян Зиесе – аташе по отбраната на ФР Германия със седалище Букурещ, Румъния и пет военнослужещи от Сухопътните войски на ФР Германия.
По-късно днес той ще проведе работни ... още
В изпълнение на плана за подготовката на полка, всяка от алпийските роти от 101 алпийски полк преминава през петдневна специализирана алпийска подготовка. Днес, 11 юли, смолянските алпийци проведоха занятие, отворено за представителите на регионалните средства за масова информация, на местността Невястата и скала Турлука. Темите на подготовката са: правила за осигуряване и самоосигуряване, движение и осигуряване на различни видове опорни точки, движение, прилагане и осигуряване на следващ, преодоляване на скали, катерене по различни скални форми, катерене с връзка по двама-трима алпинисти,  катерене с горна осигуровка  са части  от  специализирания курс по  алпийска подготовка на 101 алпийски полк от състава на Сухопътните войски.
Специализираната подготовка преминава през четири учебни  места.
На първото учебно място военнослужещите се запознават със специализираната екипировка и видовете алпийски възли.
Второто учебно място включва ... още
Днес, 10 юли, на учебен център „Анево” се проведе медиен ден, в който журналисти от в-к „Марица”, БТА - Пловдив, БНТ- Пловдив, в-к „Българска армия”, Военния телевизионен канал, Дарик радио, Информационния сайт otbrana.com, списание „Клуб Оръжие” наблюдаваха тактически занятия с бойни стрелби на механизирани взводове от 1 механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада с командир подполковник Станислав Малешков.
          В занятието на тема „Механизираният взвод в настъпление” взеха участие военнослужещи от механизирани формирования, разчети от смесен противотанков взвод и разчети от самоходна минохвъргачна батарея от 1 механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада.
Поставените цели - повишаване сглобяемостта на формированията и затвърждаване на уменията на командирите при тяхното управление, бяха изцяло постигнати.
Проведеното занятие ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени