„Изключително съм доволен от действията на българските военнослужещи на всички нива – от планиращия екип от Сухопътни войски и 2-ра механизирана бригада, от командирите на роти и взводове, които умело ръководеха действията на подчинените им формирования, както и тактическите действия на полигона“, каза планиращият многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 18” бригаден генерал Валери Цолов по време на медийния ден  на Учебен полигон „Ново село“. Учението с участието на сили и средства от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Служба „Военна полиция“ и Военно-медицинска академия на Република България, Силите на САЩ в Европа и от трети страни се провежда  от 30 юли до 10 август 2018 г.
За първи път цялостната организация по планиране и провеждане на „Platinum lion 18” е поверена на командването на Сухопътни войски и 2-ра механизирана бригада. Планиращ учението е бригаден генерал ... още
Почетен караул от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя по повод 115-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание вчера, 5 август, на мемориала на илинденци в местността „Предел”.
Председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева прие рапорта на началника на почетния караул и поздрави военнослужещите, след което произнесе слово по повод годишнината от избухването на въстанието.
„Тук, на това свято място, където природата е вдълбала проход между Рила и Пирин, потомците на илинденци се събират, за да покажат на цял свят, че България е неделима”, заяви тя и подчерта: „На този мемориал – пантеон на гордостта, храбростта и саможертвата, се прекланяме пред подвига на дедите ни, врекли се в каузата на освобождението и положили костите си пред олтара на Отечеството”.
Негово ... още
Съвместните подготовки от този тип спомагат за развитие на партньорството, за усъвършенстването на оперативната съвместимост, приятелството и взаимното доверие между участниците, казва офицерът, провеждащ учението, полковник Стоян Шопов, който е началник на щаба на 2 механизирана бригада.
Спирдон Спирдонов
От 30 юли на УП „Ново село“ се провежда съвместна подготовка „Platinum Lion 18“ с участието на военнослужещи от 8 нации членки на НАТО по програмата „Партньорство за мир” (PfP). Офицер, планиращ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, офицер, провеждащ учението, е полковник Стоян Шопов – началник на щаба на 2 механизирана бригада, а директор на учението е подполковник Атанас Георгиев – заместник-началник на щаба на 2 механизирана ... още
„Искаме историята не да ни разединява, а да ни обедини по общия ни европейски път“ – каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на официалната церемония по честването на 115-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
Представителни блокове от Бригадното командване-Благоевград взеха участие вчера, 2 август, на площад „Македония” в града, в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Гоце Делчев.
За втора поредна година България и Македония отбелязват заедно годишнината. Официални гости на церемонията бяха министър-председателят на Република Македония Зоран Заев и министър-председателят на Република България Бойко Борисов, който в своето приветствено слово посочи, че България и Македония са направили така, че заедно да се радваме и честваме героите си, които не са се делили…и допълни: „Това, че тук има македонски и български знамена дава пример в ... още
         По инициатива на Центъра за подкрепа за личностно развитие гр. Чирпан, Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението-Чирпан и командването на  1 разузнавателен батальон - Свобода от състава на Сухопътните войски  на 1 август в горския масив в близост до района на военното формирование бе поставено информационно противопожарно табло, изработено от деца от кръжока по „Конструиране” под ръководството на инженер Танко Петков.
         Командирът на 1 разузнавателен батальон – Свобода  подполковник Минчо Минев благодари на децата и разясни необходимостта от стриктно спазване на мерките за противопожарна безопасност за опазване на горите на България.
         Подполковник Минев, инспектор Игнатов и инженер Петков изразиха задоволството си от тази първа съвместна инициатива и желание за провеждане на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени