От 11.06.2018 г. до 15.06.2018 г. във войскови район - Карлово се проведе Общоармейският шампионат по футбол на малки врати за мъже, чийто домакин бе 61 Стрямска механизирана бригада.  В спортната надпревара взеха участие представителните отбори на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, 2 механизирана бригада – Стара Загора, 68 бригада специални сили, служба „Военна полиция”, ВА „Г. С. Раковски” – София, служба „Военна информация”, НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново и домакините от 61 механизирана бригада.
Командирът на 61 мбр бригаден генерал Пламен Йорданов откри турнира, като приветства отборите и подчерта, че в шампионата участват достойни и доказали се състезатели. Той им пожела съревнованието да премине в спортсменски дух със спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите
След оспорвана борба по време на турнира почетното първо място зае отборът на НВУ ... още
През изминалата седмица в района на военно формирование 28610 –София, се проведе учението „ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ – 18“ - национална сертификация на модул за гражданско-военно сътрудничество (ГВС) към силите за отговор на НАТО (eNRF-19). В нея взеха участие  военнослужещи от рота за гражданско-военно сътрудничество, военнослужещи от военно формирование 28610, представители на Българския Червен кръст (БЧК), Държавната Агенция за бежанците (ДАБ) и екип за гражданско-военно сътрудничество (CAT) от американската армия.
Сертификацията се проведе от комисия от командването на Сухопътните войски с председател полковник Йордан Йорданов.
Командир на модула за ГВС към еNRF-19 бе капитан Ивелин Иванов. По време на учението бяха разиграни дейности, касаещи взаимодействието между цивилни и военни структури, както и ролята на формированието за ГВС в многонационална среда – развръщане на CIMIC център, координация между военната и гражданската среда, водене на ... още
От името на Ръководството и целия личен състав на Сухопътните войски изказваме нашите дълбоки съболезнования и подкрепа на семействата и близките на загиналите в служба на Родината наши колеги - капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев от авиобаза Крумово.
Огромна е болката от тази загуба, а думите са безсилни. Но дълбоко в сърцата си всички ние ще запечатаме спомена за тяхната себеотдаденост, професионализъм и достойно изпълнен дълг.
  Свеждаме глави в дълбок поклон пред светлата им памет!
 
Завърши 10-дневния полеви лагер на смолянските алпийци, който се проведе от 4 до13 юни в местността” Смоленски езера”.
Лагерът бе планиран съгласно програмата за подготовка на алпийски формирования и включваше разнообразни подготовки с акцент оцеляване и  придвижване в планината, специфични тактически действия в гористо-планинска местност и алпийска подготовка.
Занятията се проведоха в районите „ Белият камък”, местността „Перелик” и връх „Снежанка” и в него участваха и новоназначените войници от полка, което е важно за бързото им адаптиране и повишаване на бойната подготовка. 
                         
Днес, 12 юни,  по време на командно-щабното учение „БАЛКАН - 18” личният състав от Щаба на 2-ра механизирана бригада изпълни мероприятия и задачи, заложени през Фаза II по участие на механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница в състава на Сухопътния компонент.
Във връзка с получена оперативна заповед от Командира на Сухопътния компонент се извърши преглед и корекция на плана и поддържащия план за участие на 2 механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница в състава на Сухопътния компонент.
Взетото от командира на 2 мбр решение бе докладвано пред ръководителя на учението бригаден генерал Николай Караиванов – началник на щаба на Сухопътните войски, след което се пристъпи към подготовка за организиране на взаимодействието.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени