На основание отправено искане от Главния секретар на МВР и в изпълнение на заповед на Командира на Сухопътните войски, днес, 27.02.2018 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Бригадно командване - Благоевград с ръководител капитан Борислав Войнов, разузна и унищожи 1 (един) брой 82 мм осколъчна мина, открита в землището на село Плоски, община Сандански.
 В продължение на 4 часа формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития невзривен боеприпас.
 
До 02:00 часа след полунощ продължиха действията на военнослужещите от състава на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за действие при зимни условия на 55 инженерен полк - Белене, които вчера в късния следобед потеглиха към района на селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол, област Плевен.
            Часове наред военнослужещите разчистваха пътни участъци и оказваха съдействие на бедстващи хора, сред които и един чужд гражданин.
 Изтеглени бяха закъсали в огромните преспи автомобили, някои от които бяха придружени до град Белене, където да пренощуват. Разчистен бе пътен участък от с. Лозица до гр. Никопол и обратно до град Белене.
 
Щастлив съм не само, че с достойнство изпълнихте своята мисия в Афганистан, а и затова, че днес ви посрещаме тук живи и здрави. Изпълнявайки съюзническия си ангажимент в Афганистан, опитът, който натрупвате и уменията, които добивате, са много важни. За мен, като министър на отбраната и българин, най-важното е да продължите да доказвате този опит и тази сила и смелост в името на независимостта, териториалната цялост и благоденствието на Република България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 26 февруари, на официалната церемония по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на Република България, който приключи участието си в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан.
 
Националният командир на контингента полковник Светослав Халваджиев благодари на своите подчинени за усърдието и старанието, с които са изпълнявали задачите си. „Благодарение на вас сега стоя днес тук. Един командир е нищо, ако не е ... още
Днес, 26.02.2018 г., в изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, военнослужещи от състава на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при зимни условия на 55 инженерен полк - Белене, от 17.00 часа започнаха действие в условията на тежката зимна обстановка, настъпила след обилния снеговалеж и навявания.
  С верижна и колесна специализирана техника военнослужещите, под ръководството на капитан Йордан Йорданов, потеглиха към района на селата Лозица, Любеново и Въбел, на територията на община Никопол, област Плевен, където ще окажат съдействие на закъсали в снежните преспи автомобили и бедстващи хора и ще разчистват затрупани пътни участъци.
Въпреки височината на преспите, намалената видимост и снега, който продължава да вали, военнослужещите показват отлична подготовка и професионални умения в усложнената обстановка.
Протоколна визита в изпълнение на плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България, се състоя днес в град Хасково. Визитата на военните представители от 12 държави започна в Областната администрация, където бяха посрещнати от заместник-областния управител д-р Стефка Здравкова, след което командирът на военното формирование подполковник Николай Александров изнесе брифинг. Срещата продължи със запознаване на гостите със структурата и дейността на 31 механизиран батальон.
Делегацията посети и района на батальона, където им бе представена техниката и въоръжението, с което разполагат военнослужещите в Хасково.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени