Вчера, 21.03.2018 г., на Учебен център „Люляк” се проведе шампионата на 2 механизирана бригада по дуелна и щафетна стрелба, в който участваха 8 отбора от военните формирования на бригадата.
          В отборното класиране първо място заеха военнослужещите от 42 механизиран батальон – Ямбол, на второ място се класира 31 механизиран батальон – Хасково, а  трето място остана за 38 механизиран батальон – Стара Загора.
Отборите, заели призови места, бяха наградени с грамоти, купи и медали от майор Кънчо Киров от отделение „Бойна подготовка” на 2 механизирана бригада.
 


 
37 новоназначени военнослужещи в Бригадното командване на Сухопътните войски положиха днес, 20 март, военна клетва. Тържествените ритуали се проведоха в градовете Благоевград и  Враца. Новоназначените военнослужещи в двата гарнизона дадоха тържествен обет за вярност към род и Родина в присъствието на своите семейства, близки, роднини и приятели.
В Благоевград командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев поздрави военнослужещите по случай тържественото полагане на военна клетва. „Да бъдеш верен на клетвата означава да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея във всяко свое решение и постъпки винаги и навсякъде. Помнете, че от този ден Вие  поемате нелеката отговорност в тежки времена да пазите най-свидното – Родината“, каза той в обръщението си. Във военните формирования на Сухопътните войски в гарнизони Благоевград и Враца днес се проведе и „Ден на ... още
Полево обучение и съвместно ротно тактическо учение с личния състав на механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC-BG” и пехотни формирования от Сухопътните войски на САЩ започна от 19 до 23.03.2018 г. на Учебен полигон „Ново село”.
Съставът на механизираната рота с участниците от българска страна в предстоящото учение е до 120 офицери, сержанти и войници от 42-ри механизиран батальон – Ямбол на Втора механизирана бригада, а от американска страна – командване и личен състав на 1-ви батальон от 18-ти пехотен полк от Първа пехотна дивизия от Сухопътните войски на САЩ.
В рамките на полевото обучение механизираната рота „HELBROC”, формирования за обозначаване действията на противостоящите сили и разузнавателен взвод на батальона, с въоръжение и снаряжение по щат, ще проведат тактико-строеви занятия и съвместно ротно тактическо учение, на тема „Действия на механизираната рота ... още
Военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян участваха в най-голямото планинско учение на австрийската армия „CAPRICORN 2018“. То се състоя от 5 до 15 март 2018 г. в Хохфилцен, Австрия и в него участваха още военнослужещи от Белгия, Германия, Чехия, Полша, САЩ и Словения. Основна цел на учението бе планиране и провеждане на операции във високопланински условия – между 1500 до 3000 метра надморска височина при тежки зимни условия.
 
Българският взвод бе с ръководители - старши офицер на групата майор Боян Топузов и командир - лейтенант Николай Соколов. По време на всички етапи от учението „CAPRICORN 2018“ българските военнослужещи получаваха високи оценки за доброто си представяне от страната- домакин. Те показаха отличен опит и успешна работа в международна среда. По време на Деня за високопоставени гости и официалното закриване на учението „CAPRICORN 2018“ те получиха поздравление от началника на щаба на Сухопътните ... още
Днес, 16.03.2018 г., от 12.00 ч.  на площад „Свобода” в стария център на град Смолян, с участието на Представителния оркестър на Сухопътните войски, 46 новоназначени военнослужещи от 101 алпийски полк тържествено положиха военна клетва. По думите на командира на алпийците полковник Димитър Кацаров след полагането на ритуала военнослужещите ще заминат на обучение в Плевен в Единния център за начална подготовка, което ще продължи 40 дни. След приключване на обучението и успешното полагане на изпити те ще станат военнослужещи на безсрочен договор и ще се влеят в редовете на полка, където ще започнат тренировки за придобиване на способности за специализирана подготовка.
На тържеството присъстваха заместник-областният управител на област Смолян Андриян Петров, ръководители на службите за национална сигурност,  представители на регионалния и общинския съюз на   офицерите и сержантите от запаса и резерва, военно-патриотични организации и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени