Днес, 21май от 12.00  часа,  101 алпийски полк - Смолян отбеляза  храмовия  празник на параклиса на формированието „Св. Св. Константин и Елена” .  Отец Иван отслужи  молебен за здраве и благоденствие на личния състав и освети курбан, който бе раздаден за здраве на всички присъстващи.
На тържеството присъстваха заместник-областният управител Владимир Гърбелов, председателят на общинския съвет инж. Димитър Кръстанов, командири на военни формирования от Сухопътните войски, представители на службите за национална сигурност и местния бизнес, както и много граждани и гости на Смолян. Поздравления по случай храмовия празник на полка  бяха получени от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
 
На 16.05.18 г. на УП „Ново село” се проведе стрелба с щатен изстрел от 2-ра танкова рота на 61 танков батальон от състава на Центъра за подготовка на специалисти.
Военнослужещите, участващи в занятието, демонстрираха своите бойни умения пред любопитните погледи на ученици от община Котел. Командването на ЦПС съвместно с Военно окръжие-Сливен създадоха много добра организация за провеждане на мероприятието като част от задължителната начална военна подготовка на учениците от 9-ти и 10-ти клас от региона.
Обучаемите се срещнаха с командира на ЦПС полковник Любомир Вачев, след което им бе изнесена кратка беседа от заместник-командира на 61 танков батальон майор Евтим Максимов, който ги запозна с особеностите на упражненията,  военната техника и въоръжението, с което се борави.
След завършване на стрелбите на ротата шест военнослужещи - курсанти, випускници на НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, проведоха държавния си изпит пред ... още
Съгласно Плана за съвместна дейност между 61 Стрямска механизирана бригада и клуб „Приятели на армията“ през Учебната 2017/2018 г., на 17.05.2018 г.  в района на формированието се проведе  заключителното военно-приложно състезание, в което участваха  децата от петте секции на клуба с девет отбора от средните училища от градовете Карлово и Сопот. То бе организирано от главните сержанти на военните формирования на бригадата в район Карлово съвместно с клубния съвет под ръководството на изпълняващия длъжността главен сержант на бригадата старшина Милен Памуков.
Заместник-командирът на 61 Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков откри състезанието  с „Добре дошли!”  и пожела успех на всички  с достойна победа за най-добрите.
Темата на състезанието бе „Единна пътека с препятствия” и в него взеха участие девет отбора от по петима състезатели – ученици от средния курс на обучение, а етапите ... още
На 16.05.2018 г. в центъра на китното подбалканско градче Сопот, родното място на големия и славен род Вазови, бяха отбелязани 150 години от рождението на един от тях - генерал-лейтенант Владимир Вазов - човекът и воинът,  отдал своите сили в служба на Родината. Проявите в негова чест започнаха още на рождената му дата - 14-ти, а днес в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя взеха участие военният духов оркестър и почетен караул от състава на 61 механизирана бригада - Карлово.
За славата на българският воин, извоювал блестящата победа на българската войска при Дойран през Първата световна война, слово произнесе кметът на град Сопот Деян Дойнов.
Да почетат паметта и делото на героя пред Мемориалния комплекс на двамата братя генералите Георги и Владимир Вазови бяха дошли заместник-областният управител на област Пловдив инженер Димитър Керин, заместник-командирът на 61 Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков, председателят на Общински съвет - ... още
Съвместно командно-щабно учение на Многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка и щаба на 91 инженерен батальон за обща поддръжка се провежда от 14 до 18 май в района на 91 инженерен батальон - Пловдив от състава на 55 инженерен полк - Белене. В учението участват представители на Румъния, Хърватия, Грузия и България.
Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка е създадено съгласно меморандум за разбирателство от 2007 г. между четирите страни, като всяка година в държавите-членки се организират командно-щабни учения на ротационен принцип.
Моделът на провеждането им се изразява в тренировка на личния състав от щаба и командирите на формирования по планиране и вземане на решения за изпълнение на задачи за обща инженерна поддръжка на обединен щаб за логистична поддръжка в зона на операция.
В хода на учението се изпълняват задачи за осигуряване в инженерно отношение на бригадна тактическа група. ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени