С различни прояви в отделните гарнизони на Сухопътни войски ще бъде отбелязан Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.
Честванията започнаха днес,  3 май  от 10.00 ч.,  в 101 алпийски полк – Смолян, с провеждането на Ден на отворени врати, на който присъстваха граждани и ученици от Смолян, Девин и Чепеларе. На следващия ден, 4 май, празникът ще продължи от 10.00 ч. в Гарнизонния военен клуб, а на 6-ти  в град Чепеларе пред паметника на загиналите  във войните чепеларци от 11.00 ч.  ще се проведе  ритуал по поднасяне на венци и цветя. С тържествена заря-проверка на 6 май ще завършат празничните дни в гарнизон Смолян.
Близо 50 военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада ще участват в тържествен ритуал по повод празника на 6 май  от 10.30 ч. на площада пред Община Ямбол. Преди началото на тържествената церемония в програмата за общоградското честване ... още

Представителни роти от военно формирование 24490-Асеновград, участваха вчера, 01.05.2018 г., в провеждането на тържествена проверка (заря) в град Панагюрище, посветена на 142 години от Априлската епопея в града.  
Тържеството започна с посрещане на главното знаме на Априлци, което е точно копие на ушитото от Райна Княгиня през героичните и славни дни на 1876 г. То се съхранява в къщата-музей „Райна Княгиня“ и се изважда на всеки 1 май. На площад „Двадесети април” представителните блокове от военно формирование 24490 посрещнаха главното знаме, както и знамената на останалите революционни окръзи, след което  председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева прие на строя на военнослужещите.
Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Цвета Караянчева произнесоха вълнуващи слова по повод годишнината, а командирите на представителните роти рапортуваха на командващия зарята подполковник Стоян Бонев - командир ... още

От 24  до 26.04.2018 г. в Командването на Сухопътните войски се проведе годишния семинар на психолозите от военните формирования на Сухопътните войски. Целта на срещата бе подобряване на координацията, обмен на опит и набелязване на мероприятия за оптимизиране на психологичната подготовка и осигуряване на военнослужещите.
Семинарът бе открито от полковник Тони Трифонов – началник на канцеларията на командира на СВ. В своето изказване той подчерта, че  осъществяването на знанията и уменията на военнослужещите в хода на бойната подготовка са невъзможни без психическата устойчивост на личността. Именно тази устойчивост осигурява адекватно поведение както в екстремални ситуации, така и в ежедневната учебно-бойна дейност. Затова въпросите, свързани с психологичната подготовка на военнослужещите, са актуални.
Традиция е на семинари на психолозите да присъстват и представители на други структури и ведомства, чиито функции са свързани с психичното здраве, ... още

Центърът за подготовка на специалисти (ЦПС) в гр. Сливен организира турнир по футбол по повод Деня на Храбростта и празник на Българската армия. В него участваха отборите от ЦПС,  ОД МВР-Сливен, Регионална служба на Военна полиция-Сливен, Областно звено „Охрана”-Сливен.
 
След напрегнатите и оспорвани срещи, финали и полуфинали, на първо място се класира отборът на Регионална служба на Военна полиция-Сливен, на второ  -  отборът на Управлението на Центъра за подготовка на специалисти и на трето  – отборът на Център за подготовка на сержанти и войници.
 
Отборите – победители в турнира бяха наградени днес от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Той поздрави участниците и им благодари за спортсменската игра в надпреварата, която се е отличила със спортен  хъс, но и с толерантност. „Спортът е част от добрата физическа подготовка на военнослужещите, а умението да се ... още
38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита проведе национално сертификационно учение „Специална защита 18“.  В рамките на учението, под формата на тактико-специално занятие на тема „Действия на многофункционален взвод за ЯХБЗ в отбранителна операция в състава на многонационален батальон за ЯХБЗ“ се извърши сертификация на взвода деклариран към Силите на отговор на НАТО.
Целта на учението бе да се демонстрират знанията и уменията  на  военнослужещите от взвода при изпълнение на поставените разнообразни задачи по извършване на марш, заемане на район за бойно използване, водене на радиационно и химическо разузнаване и извършване на специална и санитарна обработка на личен състав, техника и въоръжение.
Учението се проведе на два етапа. В първия етап военнослужещите тренираха действия по време на обстрел на военна колона, комбинирано нападение – попадане на импровизирано взривно устройство и обстрел със стрелково ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени