Двадесет и един военнослужещи с четири броя бойни бронирани машини „Commando Select” от състава на Бригадно командване - Благоевград с ръководител лейтенант Борислав Манов  взеха участие в международното ротно-тактическо учение с бойна стрелба “Golden Fleece 20“, което се проведе от 10 до 14 февруари в Република Гърция, база Дримос.
Освен страната домакин, в него участваха и военнослужещи от Румъния, Сърбия, Албания, Република Северна Македония и САЩ.
По време на учението военнослужещите от Бригадното командване, съвместно с военнослужещите от другите страни участници, изпълняваха задачи по операции по поддържане на мира и настъпление с бойна стрелба. Отработени бяха и задачи по охрана на обект, ескорт, като и участие на механизирания взвод от многонационалната механизирана рота в ротно-тактическо учение с бойна стрелба.
Днес, 14 февруари, на учебния полигон в база Дримос, се проведе Ден за високопоставени гости (DVDay), по време на ... още
В присъствието на роднини, близки и приятели, днес, 14 февруари, на пл. „Васил Левски“ в град Карлово, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва.
Двадесет и трима новоназначени военнослужещи в 61-ва механизирана бригада целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
„Бъдете верни до край на клетвата, която положихте, за да пребъде във вековете героичния и свободолюбив български народ, нашата доблестна армия и скъпото ни Отечество!”, каза в словото си командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов пожела на положилите военна клетва да бъдат „достойни наследници на Апостола на българската свобода”. Молебен за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Карловската духовна околия Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров.  
На ритуала в Карлово присъстваха още председателят на Общинския съвет- Карлово Доньо ... още
Днес, 12 февруари, военнослужещи от Бригадното командване-Благоевград, признателни граждани и гости на града тържествено отбелязаха 142 години от първото освобождение на Горна Джумая (днес Благоевград) от турска власт. Тържественият ритуал се състоя пред паметната плоча на първия освободител на града - майор Иван Павлович Орлински, в двора на православния храм „Въведение Богородично“, където бяха положени цветя в знак на признателност.
Официални гости на тържественото честване бяха кметът на община Благоевград инженер Румен Томов, командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев и заместник-областният управител на Благоевград- Иван Стоянов.
Днес, 7 февруари, продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски в справянето с последиците от усложнената зимна обстановка.
От 8.00 часа сутринта група от в.ф. 32420 - Русе с автомобил с висока проходимост, оказват помощ за изтегляне на закъсали автомобили и отстраняване на проблеми в електропреносната мрежа  в района на град Две могили, област Русе.
По-късно 12 военнослужещи (1 офицер и 11 войника) от 10 механизиран батальон - Враца под ръководството на командира на формированието подполковник Симеон Цеков с един камион ЗИЛ-131 и моторен трион, оказват помощ в разчистването на гр. Враца.
От обяд 8 военнослужещи и 4 единици техника от състава на формированието за овладяване и и/или преодоляване на последствията от бедствия за действие при зимни условия на 55 инженерен полк – Белене,  се включиха в преодоляване на последствията от обилния снеговалеж и осигуряване предвижването на аварийни екипи на ЧЕЗ за отстраняване на аварии по ... още
От 3 до 7 февруари Учебният център по планинска подготовка  на 101-ви алпийски полк - Смолян  провежда специализиран курс с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово на тема: „Придвижване и оцеляване в планинско-гориста местност в зимни условия. В курса са включени занятия на теми: „Придвижване със ски (изкачване и спускане)”, „Придвижване със снегоходки”, „Изграждане на бивакуващи съоръжения (биваци и снежни пещери)”, „Оцеляване” и „Издирване и спасяване на военнослужещ, затрупан от лавина”. Всички занятия се провеждат на голяма надморска височина при много ниски температури.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени