На 14 септември военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 61-ва механизирана бригада с ръководител капитан Методи Киряков унищожиха 120 мм корозирала мина с взривател, открита в местността „Навалийска река” в землището на град Карлово, област Пловдив.
В същия ден специализиран екип от военно формирование 28610 – София, с ръководител капитан Мартин Маргитин, унищожи 85 мм артилерийски снаряд с взривател, открит в двора на Оптико-механичен завод, кв. Модерно предградие, София.
       Военнослужещите действаха по искане на главния секретар на МВР и на основание заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
55-ти инженерен полк – Белене чества днес Празника на инженерните войски и 46 години от създаването си. Тържеството започна с посрещане на бойното знаме на полка и приемане на строя от заместник-командира на формированието подполковник Иван Тишков.
В празничното си слово към личния състав той благодари за професионализма при изпълнението на поставените задачи  и направи равносметка на изпълненото през годината: „Горд съм, че до мен стоят знаещи и можещи хора, способни и всеотдайни професионалисти, които добре осъзнават отговорностите си. Твърдо вярвам, че независимо от предизвикателствата на времето ще продължим да работим като екип, в който доверието и  сплотеността са в основата на взаимоотношенията” – допълни в словото си подполковник Тишков.
По случай празника със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на полка  грамоти и предметни награди бяха връчени на ... още
„За Бригадното командване това беше много важно учение, за което хората се готвеха близо една година. Изключително съм доволен от това, което демонстрираха военнослужещите тук, на полигон Сливница...“ каза началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който присъства днес на заключителния етап на батальонно тактическото учение (БТУ) „Пирински страж 20”. То се проведе от 08 до 10 септември 2020 г. на Учебен център „Сливница”  с военнослужещи от състава на Бригадното командване на тема „Механизираният батальон в настъпление”. Офицер, провеждащ учението, беше командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, а директор на учението - началникът на щаба на Бригадното командване полковник Калин Карадимов.
В БТУ участваха 330 военнослужещи от 3-ти механизиран батальон- Благоевград от състава на Бригадното командване с командир подполковник Кирил Спаневиков и придадени формирования от ... още
Аташето по отбраната на САЩ в България полковник Шанън Джонсън посети 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътни войски днес, 09 септември. Той дари на полка алпийско оборудване, което ще подпомогне военнослужещите в професионалното изпълнение на задълженията им. Полковник Джонсън наблюдава част от уменията на смолянските алпийци, които включваха показ на техники и способи, спускане по способа „рапел” и тактически действия на военнослужещи от 3-а алпийска рота на 101-ви алпийски полк с ръководител капитан Анастас Караиванов.

 
Днес, 9 септември, военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на военно формирование 34200 – Шумен, с ръководител капитан Свилен Йосифов, разузнаха и обезвредиха невзривен 80-мм корозирал артилерийски снаряд, открит вчера в землището на село Кардам, обл. Търговище.
    Военнослужещите действаха по искане на главния секретар на МВР и на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал - майор Михаил Попов.

 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени