От 27 юли до 7 август във военно формирование 54950 – Бургас се провежда сбор по водолазна подготовка на военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски.
В сбора вземат участие военнослужещи от 55-ти инженерен полк – Белене, 2-ра механизирана бригада – Стара Загора и 61-ва механизирана бригада - Карлово.
Ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Димитър Маринов, а на водолазните спускания - старши сержант Георги Начев от 55-ти ип – Белене.
В хода на занятията военнослужещите отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение,  прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни и инженерни ... още
Вчера, 27 юли, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на военно формирование 44200 – Стара Загора от състава на 2 Тунджанска механизирана бригада, бе активирано за действие за унищожаване на 76,2 мм. снаряд в района на землището на с. Главан, област Стара Загора.
Формированието в състав от четирима военнослужещи с две единици техника беше ръководено от капитан Росен Русанов.
Снарядът беше унищожен в долината на река Лозянска.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Вчера, 26 юли, военнослужещи от 61-ва механизирана бригада  изтеглиха джип Сузуки, катастрофирал в труднодостъпна местност в парк Централен Балкан на 1 км северно от водопад Кадемлийско пръскало, община Павел баня. Под ръководството на капитан Данаил Колев изтеглянето бе извършено със ЗИЛ-131, оборудван с допълнителни буксирни въжета.
Военнослужещите бяха задействани по молба на РПУ Казанлък и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 

Военнослужещи от 38-ми батальон от състава на Втора механизирана бригада помогнаха в гасенето на горски пожар над с. Дълбоки, област Стара Загора. На терен от 7.00 ч. вчера, 26 юли, действаха 24 човека с шест броя техника под ръководството на капитан Герасим Златинов.
Пожарът е възникнал снощи в гориста и труднодостъпна местност над село Дълбоки. Специализираният екип за предотвратяване и/или преодоляване на последиците от бедствия е задействан в 6,10 ч. сутринта на основание отправено искане от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени