Тържествена церемония по преустановяване на дежурството на контингента от Българската армия, участвал в състава на  Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC – BG”, се състоя вчера, 20 юли, на строевия плац на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на 2-ра механизирана бригада.
Тържественият строй беше приет от командира на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов, който връчи грамоти на шестима военнослужещи във връзка с поддържаното през изминалите шест месеца бойно дежурство на контингента, за проявено старание и отговорност при изпълнение на задачите и постигнати високи резултати в служебната дейност. 
В обръщението си към  военнослужещите той изрази своята гордост и удовлетворение от проявения професионализъм и положените усилия по време на подготовката, сертификацията и носенето на дежурство. Бригаден генерал Шопов отправи благодарност към Националния командир на българския контингент и ... още
На 7 юли главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов и главният сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов бяха на посещение в 101-ви алпийски полк – Смолян.
Посещението започна със среща при командира на полка полковник Димитър Кацаров, след което продължи с брифинг за структурата и задачите на формированието, изнесен от главния сержант на алпийците старшина Милен Емилов. На брифинга присъстваха заместник – командирите и главните сержанти на формированията от полка.
Целта на посещението беше повишаване на методическата подготовка на сержантите, обучението и мотивацията на войниците и сержантите от формированието, както и военната дисциплина. Бяха обсъдени въпроси относно кариерното развитие на сержантите в Българската армия и проведено показно занятие.
От 30 юни до 3 юли 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово беше домакин на държавен военен шампионат по тактическа стрелба в динамични условия, в който участваха 8 отбора от Въоръжените сили на Република България.
Състезанието се проведе на учебен център „Анево” и премина при голяма динамика във всяка от двете сцени и двата дрила, в които състезателите водеха огън по цели на къси и пределно къси разстояния, стрелба след придвижване, със смяна на позициите и положенията на видовете оръжия.
В комплексното класиране първо място зае отборът на Съвместното командване на специалните операции, втори станаха състезателите от 61-ва механизирана бригада, а трети са от Служба „Военна полиция”.
В индивидуалното класиране при жените призовото място завоюва редник Ваня Гатева от Съвместното командване на специалните операции, следвана от редник Здравка Бонева от Съвместното командване на специалните операции, а на трето място се класира младши ... още
В периода от 23-25 юни в пункта за постоянна дислокация на Десети механизиран батальон-Враца, от състава на Бригадно командване - Благоевград и на Тактически учебен полигон „Бутов дол“, се проведе национална сертификация на моторизирана пехотна рота към Усилените сили за отговор на НАТО (eNRF-21).
Сертификацията извърши комисия от Командването на Сухопътните  войски с председател полковник Иван ... още
Оценка „Боеготов“ получи национален поддържащ елемент и лекоманеврена рота (4-ти артилерийски полк-Асеновград и 61-ва механизирана бригада-Карлово), след проведено сертификационно тактико-специално учение. Целта беше да се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в междинния резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина – „Алтеа“ и в оперативния резерв на операцията на НАТО в Косово.
Сертификацията се проведе от 23 до 25 юни в района на 4-ти артилерийски полк, а оценяването се извърши от комисия с председател подполковник Валери Игнатов от Съвместното командване на силите.
Сертификацията започна с брифинг на  помощник-националният командир на контингента подполковник Недялко Киров от 4-ти артилерийски полк. Беше извършена проверка на екипировката, оборудването и окомплектоването на военнослужещите и проведен изпит за познаване на стандартните оперативни процедури и правилата за използване и употреба на сила в ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени