Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес,                     31 януари, в 101-ви алпийски полк – Смолян.
В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, двадесет и двама новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
„Желая ви здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата! Следвайте примера на военнослужещите от 101-ви алпийски полк и не забравяйте, че сте наследници на славния 21-ви Средногорски полк”, каза в приветствието си командирът на алпийците полковник Димитър Кацаров.
„С гордост заставаме пред вас и ви уверяваме, че дълбоко осъзнаваме дълга и отговорността пред Родината и не ще пожалим сили за овладяване на професията да бъдем защитници на Отечеството“, каза в слово отговор от името на ... още
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 29-ти механизиран батальон - Шумен, от състава на Единен център за начална подготовка беше задействан вчера, 29 януари, за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в близост до контейнер за смет в кв. Запад, град Търговище.
Специализираният екип под ръководството на капитан Ангел Иванов извърши разузнаване и транспортиране  на корозирала ръчна граната със запалка. При спазване на мерките за безопастност, боеприпасът беше унищожен днес, 30 януари, на учебен полигон „Дивдядово“.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от Батальона за защита на силите  – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействан днес, 28 януари, за обезвреждане на невзривен боеприпас открит в землището на с. Горно Изворово, община Казанлък.
     Формированието под ръководството на капитан Йордан Йорданов извърши разузнаване и унищожаване на 120 мм осколъчно-фугасна мина,                      силно корозирала, без видима маркировка.
При спазване на мерките за безопастност, боеприпасът беше унищожен на място.
В продължение на двадесет дни, 32 военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк, съвместно с екипа на Българската федерация по ски (БФС) участваха в подготовката и провеждането на трите старта от календара на Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. Положените усилия от военнослужещите, който работеха по дванадесет часа на ден бяха високо оценени от представителите на Международната федерация по ски (ФИС), БФС и домакините от фирма „Юлен” – Банско.
           Участието в мероприятието повиши способностите на военнослужещите за каране на ски без щеки и пренасяне на имущества по писти със силно пресечен терен при минусови температури на голяма надморска височина.
          Ръководството на БФС предостави безвъзмездно екипировка за военнослужещите от полка и изказа своята благодарност на ръководствата на Щаба на отбраната и Сухопътните войски за ... още
          В присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, съветника по военната сигурност на Президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, представители на Инспектората на МО, на командването на ВМС, Съвместното командване на специалните операции,  ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования днес, 22 януари, се проведе Анализ на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от Сухопътните войски за учебната 2019 г.
 „С усилията, старанието и професионализма на всеки един от състава на Сухопътните войски успяхме да поддържаме ръста на подготовка на щабовете и военните формирования за изпълнение на задачи по трите мисии на въоръжените сили. Основните планирани мероприятия по ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени