Уважаеми войници, сержанти, офицери и цивилни служители от Сухопътните войски!
Скъпи ветерани и воини от запаса!
          В навечерието сме на 19-ти ноември, дата, определена за празник на Сухопътните войски след бляскава победа в Сръбско-българската война.
          Победа, покрита със 135 години безсмъртие.
          Днес, ние, воините от Сухопътни войски, даваме най-доброто от себе си, за да бъдем достойни наследници на тези, които защитаваха България.
          Епидемията от Коронавирус остави своя отпечатък върху подготовката ни, но не я спря.      Бяхме на полигоните и стрелбищата, тренирахме и се подготвяхме. Проведохме успешно и учението „Балканска стена -20“, в което подразделения от всички родове войски демонстрираха ... още
Днес, 18 ноември, министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри Център за учения и тренировки на Сухопътни войски в района на 78-ми батальон за осигуряване - София. На официалната церемония присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, началникът на Служба «Военна полиция» бригаден генерал Борислав Сертов и заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов.
Изграждането на Центъра продължи 4 години и е финансирано изцяло от бюджета на Сухопътните войски. Създаването му е продиктувано от необходимостта да се поддържат и усъвършенстват съществуващите способности за планиране и провеждане на операции при изпълнение мисиите на Сухопътните войски, с приоритет мисия „Отбрана”.
 Центърът за учения и тренировки на Сухопътни войски ще допринесе за повишаване на ... още
В навечерието на празника на Сухопътните войски, военнослужещи от 4-ти механизиран батальон от състава на Единния център за начална подготовка Плевен, проведоха ротно тактико учение на тема „Ротата в отбрана като втори ешелон” на учебен център „Николаево” и машинодрум „Тодорово“.
По време на учението на 10 и 11 ноември бяха отработени въпроси по извършване на марш, заемане и оборудване на район, действия при различни видове опасности, заемане и оборудване на ротен опорен пункт за отбрана и водене на отбранителен бой.
Учението, в което участваха взеха участие около 80 военнослужещи с 11 единици верижна и колесна техника беше ръководено от командира на 4 механизиран батальон подполковник Калоян Стоянов, а контрол и помощ оказваше комисия начело с командира на ЕЦНП полковник Марин Господинов.
Днес, 2 ноември, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 78-ми батальон за осигуряване - София, в състав от четирима военнослужещи с ръководител капитан Петър Трайков, разузна и унищожи 75- килограмова авиобомба, открита в землището на с. Заноге, община Своге.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Днес, 28 октомври, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 10-ти механизиран батальон - Враца от състава на Бригадно командване - Благоевград, с ръководител офицерски кандидат Замфир Замфиров, разузна и унищожи 3 броя силно корозирали авиобомби от Втората световна война, открити при почистване в частен имот в село Държаница, област Видин.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени