На  2 август в град Благоевград, военнослужещи от Бригадното командване взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по случай 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
В 19,00 часа, на площад „Македония“, срещу паметника на Гоце Делчев беше построен почетен караул. Командирът на формированието полковник Красимир Кръстев поздрави военнослужещите по случай 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. В знак на признателност към героите, отдали живота си в епичните боеве, бяха положени венци и цветя от името на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на общината инж. Румен Томов, председателя на общинския съвет Андон Тодоров, командира на Бригадно командване полковник Красимир Кръстев,  както и от държавни и общински институции, граждани и гости на Благоевград.
 

Днес, 31 юли, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55 инженерен полк - Белене, беше активирано за действие за унищожаване на 9 броя артилерийски гръма открити в частен имот в с. Златовръх, област Пловдив.
Формированието в състав от 6 военнослужещи с 3 единици техника е под ръководството на капитан Стоян Атанасов.
Боеприпасите са транспортирани и унищожени на учебен полигон „Червен” при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Военнослужещите действаха по искане на главния секретар на МВР и на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал - майор Михаил Попов.
На 31 юли се навършват 143 години от боевете за град Стара Загора, по време на Руско – турската война /1877 – 1878г./
По този повод военнослужещи от 2 механизирана бригада – Стара Загора положиха венци на паметници свързани със събитието:
- паметник на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин;
- паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой;
- паметник на Защитниците на Стара Загора;
- паметник на загиналите във войните старозагорци;
-паметник на загиналите в Руско-турската война в двора на                            “Мавзолей –  костница;
- мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора”.
Поради въведената противоепидемична обстановка, мероприятията се проведоха без военни ритуали.
На полагането на венци на Мемориален комплекс ... още
От 27 юли до 7 август във военно формирование 54950 – Бургас се провежда сбор по водолазна подготовка на военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски.
В сбора вземат участие военнослужещи от 55-ти инженерен полк – Белене, 2-ра механизирана бригада – Стара Загора и 61-ва механизирана бригада - Карлово.
Ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Димитър Маринов, а на водолазните спускания - старши сержант Георги Начев от 55-ти ип – Белене.
В хода на занятията военнослужещите отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение,  прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни и инженерни ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени