Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора беше задействан вчера, 13 май, за изпълнение на задачи по разузнаване и обезвреждане на боеприпас, открит в землището на гр. Стралджа, област Ямбол. При извършения оглед военнослужещите са установили, че това е изстрел ПГ-9 с взривател.
При спазване на всички мерки за безопасност боеприпасът е унищожен.
Специализираният екип от състава на Втора механизирана бригада изпълни успешно задачaта по унищожаване на невзривения боеприпас под ръководството на капитан Димитър Дренски.
 

Днес, 12 май, на учебен полигон „Ново село” танкистите от 3-та танкова рота на 61-ви танков батальон от Център за подготовка на специалисти изпълниха второ упражнение от контролните стрелби с щатен изстрел с танк Т-72. Командирът на батальона подполковник Евтим Максимов уточни, че на 14 и 27 май  предстоят и стрелбите на 2–ра и 3-та танкови рота.
Екипажите от състава на 2-ри танков батальон с командир подполковник Делян Люцканов, ще проведат стрелба с щатен изстрел на 20 май. 
Командирът на Център за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев посочи, че при изпълнение на упражнението се води огън с оръдието и със сдвоената картечница, а целта е да се повишат практическите знания и умения на военнослужещите при боравенето с въоръжението на танк Т-72.

 
Вчера, 10 май, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)  от 42-ри механизиран батальон-Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействанo за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в землището на с. Лозенец, област Ямбол. При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Димитър Дренски, установи, че това е корозирал изстрел ПГ – 9.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
От 27  до 29 април, 64 военнослужещи, 22 единици специална техника и 3 товарни автомобила от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево, участват в сертификационно тактико-специално учение „Специализирана защита-20”. В хода на учението се отработват задачи по ядрена, химическа и биологическа защита за оценка на бойните способности на многофункционалният взвод за ЯХБЗ, при изпълнение на дежурство в Силите за незабавно последващо въвеждане към „NRF-21”.
Тема на занятието е „Действие на многофункционален взвод за ЯХБЗ в отбранителна операция, в състава на многонационална рота от многонационален батальон за ЯХБЗ “. Целта е да се демонстрират способности по ЯХБЗ.
Ръководител на учението е майор Наталия Иванова заместник-командир на 38 батальон за ЯХБЗ и Е, а командир на първи многофункционален взвод за ЯХБЗ е старши лейтенант Петър Петров.
През първият ден Комисия от Командването на Сухопътните войски провери изготвените ... още
Вчера, 22 април, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)   от 42-ри механизиран батальон-Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействанo за обезвреждане на невзривени боеприпас, открит до железопътната гара на с. Зимница, област Ямбол. При направения оглед специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, установи, че това е силно корозирала ръчна граната.  При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше транспортиран и унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени