Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес,                     14 август, в 55-ти инженерен полк - Белене.
В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, 18 новоназначени военнослужещи целунаха националния трибагреник и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
Почетния строй  прие заместник-командирът на полка подполковник Иван Тишков. Той поздрави военнослужещите и отправи пожелания за здраве и благополучие, търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи, които стоят пред полка.
„Убеден съм, че  днес, изправени пред националното знаме, добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискваща умения, трудолюбие, себераздаване и ... още
Днес, 12 август, в района на  2-ра механизирана бригада, военнослужещите от 38-ми механизиран батальон отбелязаха с тържествен ритуал 160 години от рождението на бележития български пълководец полковник Владимир Серафимов, известен като „Освободителя на Родопите”. 
Заместник - командирът на бригадата полковник Недялко Ников и командирът на 38-ми механизиран батальон подполковник Николай Николов поднесоха венец и цветя пред паметника на полковник Серафимов.
С кратка историческа справка за героизма на воините от 21-ви Средногорски полк и визуализация на битките, водени от полковник Серафимов, определени от българските военни историци като „Родопската Шипка”, капитан Николай Колев припомни на военнослужещите героичните дела, твърдостта и себеотрицанието на  знайните и незнайни воини, отдали живота си за свободата на нашата родина.
В близост до паметника на полковник Серафимов бе засаден кипарис в знак на признателност към ... още
 
През изминалите два дни, 8 и 9 август, военнослужещи от 31-ви механизиран батальон и 42-ри механизиран батальон, от състава на 2-ра механизирана бригада, се включиха в потушаването и ограничаването разпространението на пожара в пограничните  райони на област Ямбол и Хасково.
                 Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при пожари, което поддържа в готовност 42-ри механизиран батальон – Ямбол, се включи още в съботния ден в гасене на пожара, възникнал в гориста местност на 2 километра южно от ГКПП Лесово. Под ръководството на капитан Захарий Димитров, със заповед на командира на Сухопътни войски,  двадесет и двама военнослужещи се присъединеха към усилията за потушаване на огъня в гористата местност.                     ... още
От 5 до 7 август в района над град Банкя се проведе Държавния военен шампионат по ориентиране, който е част от календара на военните първенства за 2020 г. Отговорник за провеждането на шампионата беше командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Краен комплексен победител в шампионата е сборния отбор на Сухопътните войски. След много силно представяне в индивидуалните дисциплини, отборът съставен от трима мъже и две жени спечели с повече от 50 минути преднина, като единствен постигна общо време от всички дисциплини под 4 часа. Втори е отбора на Съвместното командване на специалните операции, а трети са представителите на Военновъздушните сили.
Наградите връчи генерал – майор Михаил Попов, който поздрави всички участници за постигнатите резултати и им пожела здраве и още по-високи спортни успехи.
 
Днес, 3 август, 5 военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, с ръководител капитан Мартин Станчев, разузнаха, транспортираха и унищожиха две ръчни гранати, открити в къща в с. Садовец, обл. Плевен.
    Военнослужещите действаха по искане на главния секретар на МВР и на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал - майор Михаил Попов.
 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени