Днес, 26 май, продължават дейностите на военнослужещите, намиращи се в района на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, общ. Карлово по преодоляване на последствията от инцидента. На 25 май бе извършена ротация на военнослужещите от Специализираната тактическа група. Командир на групата вече е майор Стоян Митков.
След приключване на дейностите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия в административния и производствения райони на ВМЗ - Сопот, разузнаване и повърхностно прочистване на площи в зоната между едно и трикилометровия радиуси от епицентъра на взрива и на прилежащата територия в еднокилометровите радиуси от епицентрите на първия и втория взривен инциденти извън производствения и складовия райони, задачите които военнослужещите продължават да изпълняват са повърхностно прочистване на епицентрите на първия и втория взривни инциденти.
С цел ускоряване на процеса по разчистване от отпадъци в районите на епицентровете на възникналите взривове вчера, 25 ... още
От 18 до 22 май 2015 г. на огневи комплекс „Батмиш”, в кабинетите и на плаца на военно формирование 22220 – Сливен беше проведена подготовка на подразделения по противодействие на импровизирани взривни устройства при разчистване пътища в пеши строй със специализирано оборудване и екипировка с военнослужещи от Сухопътните войски.
Занятията проведе мобилен тим инструктори от състава на Командването за съвместна подготовка на силите на САЩ в Германия, JMRC Multinational Hohenfels.
Българските военнослужещи получиха ценни нови знания и ги тренираха под ръководството на тримата инструктори Robert Weir, Travis O`Leary, Russell Stokes.
Обучението е в изпълнение „План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 г.” и военнослужещите във военно формирование 22220 – Сливен, участвали в него, получиха сертификати.
 
На 21-22 май 2015 г. още едно ротно тактическо учение на полигон „Ново село” проведе Център за подготовка на специалисти – Сливен.
„Отбрана на танкова рота на самостоятелно направление в планинско гориста местност” осъществи Първа танкова рота с командир капитан Тончо Димитров от Център за подготовка на механик водачи на бойни бронирани машини (ЦПМВББМ), под ръководството на подполковник Пламен Белчев.
В предходните дни беше извършено второ упражнение от контролните стрелби с въоръжението на танк Т-72 „Стрелба по появяващи се и движещи се цели със смяна на огневите позиции”. Много добри резултати постигнаха военнослужещите от първа рота с командир Тончо Димитров и втора рота с командир капитан Георги Костадинов от ЦПМВББМ.
Днес, 21.05.2015 г. от 09.00 ч. военнослужещи от 101 Алпийски батальон град Смолян участваха в ритуал по повод честването на 80 години от откриване на паметника в село Стойките.
От 12.00 ч. по повод храмовият празник ,,Свети Свети Константин и Елена" се проведе водосвет. След слово на командира на военно формирование 28330 – Смолян подполковник Димитър Кацаров бяха връчени грамоти на ветерани и военноинвалиди от името на министъра на отбраната Николай Ненчев.
Присъстваха заместник-областният управител на град Смолян Андриян Петров, заместник-кметът на града Марин Захариев, заместник-командирът по логистичното осигуряване на 68-ма бригада специални сили полковник Горчев, много гости и граждани на град Смолян.
От началото на операцията по ликвидиране на последствията след взривовете в складовата база на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, Специализираната тактическа група от състава на Сухопътните войски извърши повърхностно прочистване на  22 621 дка земеделски земи и район от 2 639 дка в складовата база. До днес военнослужещите откриха и предадоха на представител на РПУ- Карлово общо 2 919  боеприпаса, както и 13 537 остатъци от боеприпаси без взривно вещество и 1 159 кг скрап, които са предадени на ВМЗ-Сопот.
Днес, 21 май, Специализираната тактическа група продължава дейностите по разузнаване и повърхностно прочистване в район, разположен в еднокилометровия периметър от епицентровете на двата взрива.  В състава й са включени 35 военнослужещи от военни формирования 28 880 – Белене и  34 750 – Карлово. Ръководител на групата е майор Николай Николаев от военното формирование в Белене.
Само през вчерашния ден военнослужещите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени