В района на военно формирование 28610 бе проведена национална сертификация на модул за гражданско-военно сътрудничество(CIMIC) към силите за отговор на НАТО (NRF).
Националната сертификация, която премина под формата на  тактико-строево занятие (ТСЗ) започна с проверка на документите, както и готовността за участие в пълния спектър по операции на НАТО. Бяха оценени способностите на модула да планира и изпълнява дейности по гражданско – военно сътрудничество в оперативна обстановка в определена зона за отговорност. На командира на модула капитан Куман Геровски, бе поставена задача за развръщане на CIMIC център, както и извършване на CIMIC оценка в зоната на отговорност.
Модулът бе съставен от две тактически групи, като първата група с командир старши лейтенант Нанко Райчев, успешно развърна CIMIC център и изпълни всички поставени задачи по време на сертификацията.
Втората тактическа група с командир старши лейтенант Станислав Антонов изпълни ... още
Днес, 18 май, продължават дейностите на военнослужещите от Специализираната тактическа група по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия в складовия район на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, общ. Карлово и на прилежащата територия в еднокилометровите радиуси от епицентрите на първия и втория взривен инциденти извън производствения и складовия райони.
При изпълнение на задачите на 15 май, бе разузната и повърхностно прочистена площ от 48 дка в района на складовата и производствената бази и площ от 92 дка от прилежаща територия в еднокилометровите радиуси от епицентрите на първия и втория взривен инциденти извън производствения и складовия райони на ВМЗ - Сопот.
Извършено бе разузнаване и повърхностно прочистване на 1372 дка в зоната между едно и трикилометровия радиуси от епицентъра на взрива, включващ земеделски площи, залесени и незалесени пространства, пасища, поляни и други, с което завърши прочистването в радиуса от 1 до 3 км. Общата прочистена ... още
На 15.05.2015 г. на ГУЦ „Анево” се проведе военно-приложно състезание с децата от шестте секции на клуб „Приятели на армията”, организирано от военните формирования на 61 Стрямска механизирана бригада в район Карлово под ръководството на главния сержант старшина Дамян Пеневски.
Състезанието се проведе в няколко етапа:
стрелба с пистолет “Макаров”; пробягване – 25 м, пълзене – 15 м, лазене на ръце и колена – 15 м; хвърляне на граната по цел с противогаз; преминаване на участъци с препятствия. В състезанието взеха участие шест отбора от по петима състезатели – ученици от средния курс на обучение, а етапите преминаха повлияни от силни емоции и физическо натоварване на децата.
Главните сержанти на формированията от бригадата, които бяха ментори на учениците по време на провежданите теоретични занятия през годината, оценяваха тяхното представяне по предварително утвърдени критерии.
В ... още
На 12 и 13.05.2015 г. в район Казанлък се проведе национално сертифициране на HUMINT тим от състава на ISTAR батальон към 61 Стрямска механизирана бригада. Сертификцията премина под формата на проверка по документи и тактико-специално учение. HUMINT тимът ще застъпи в дежурство през 2016 г. Командир ще бъде капитан Любомир Генов. Комисията оценители от Командването на Сухопътните войски даде оценка „БОЕГОТОВ”, а мероприятията по сертифицирането бяха наблюдавани от контролна група от Сухопътното командване на НАТО (LANDCOM) в Измир, република Турция в състав: MAJ Frank JACOBSEN и MAJ Mario SORRENTINO.
На учебен център „Марино поле” във войскови район Карлово за времето от 12 до 14.05.2015 г. се проведе тридневен сбор на тема „Подготовка и процедури при устройване на контролен пост за машини”. В мероприятието участваха военнослужещи от бригадата, а ръководители на занятията бяха наши партньори от силите на американската морска пехота в Европа. ... още
Любителското художествено творчество е естествено продължение на утвърдените с години традиции в тази област. Творческите изяви на самодейните изпълнители и състави от 61 Стрямска механизирана бригада допринасят за издигане на авторитета на военнослужещите сред обществеността и повишаване на мотивацията за военна служба.
След като премина индивидуалната подготовка и репетиции във военните формирования на 61 мбр, на 14.05.2015 г. в народно читалище „Васил Левски” в град Карлово се проведе ежегодния преглед на любителското художествено творчество под надслов: „61 Стрямска механизирана бригада и приятели.”
В прегледа взеха участие всички формирования на бригадата с представителни индивидуални изпълнители и състави, а концертната програма премина под въздействието на силни емоции и бурни аплодисменти от страна на публиката.
Концертът бе открит с химна на Република България в изпълнение на военния духов оркестър и смесения войнишки хор на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени