За пореден път българските военнослужещи доказаха, че водят задълбочена подготовка, за да поддържат необходимите способности за участие в трите мисии на армията. Това каза заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов днес, 26 март, по време на Ден за медии на лагерния сбор по водолазна подготовка в Сухопътните войски. Той заяви, че демонстрираните действия на водолазите са резултат от напрегнати тренировки и лични волеви качества. Заместник-министърът подчерта, че е важно армията да бъде не само добре подготвена, но и добре оборудвана. Той поясни, че отпуснатите от Министерски съвет  558 000 лв. за доставка на аварийно-спасително оборудване и индивидуални предпазни средства ще бъдат използвани и за трите вида въоръжени сили.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев заяви в отговор на журналистически въпроси, че над 300 военнослужещи са се включили в помощ на население при бедственото положение в Южна България. Той обясни, че те са почиствали ... още
Изнесено занятие по подготовка на учениците от 10 клас на Ямболската математическа гимназия  проведоха офицери от военно формирование 52590, от състава на 2-ра механизирана бригада, съвместно с директора на Музея на бойната слава в гр.Ямбол, вчера, 25.03.2015 г.
„Подготовка, дух, въоръжение и техника  са били важна компонента за Българската армия както в миналото, така и днес. Занятията за задължителна подготовка провеждаме обикновено в класните стаи, но идеята беше за нагледно запознаване с въоръжението и техниката от миналото на Българската армия. Проведеният в музея учебен час се оказа подходящо място за  занятието, още повече че гимназистите, освен в организираните от нас Дни на отворени врати, отново имаха възможността на практика да се запознаят с АК-47, Модел 1947 г., който е на въоръжение и до днес.” – информира заместник-командира по логистичното осигуряване на формированието майор Ивайло Янъков.
Ямболските ученици бяха ... още
На 25.03.2015 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово Стефан Караиванов - пра-правнук на първия демократично избран кмет в България Васил Караиванов, представи книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”. На презентацията присъстваха военнослужещи и цивилни служители от военните формирования на 61 мбр в района.
Потомците на Дякон Левски направиха своеобразно пътуване по следите на славното време – времето на Апостола на българската Свобода. Научиха нови факти, свързани с личността му. Докоснаха се до паметта на Васил Левски чрез спомените на неговите родственици..
В края на срещата внукът на автора Стефан Караиванов подари преиздадената книга с автограф за библиотеката на формированието. Командирът на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков връчи на  автора благодарствен адрес от името на целия личен състав на бригадата в знак на признателност към положения труд по събирането ... още
За периода от 23.03. до 25.03.2015 г. се проведе безвъзмездно кръводаряване с личния състав от формированията на 61 Стрямска механизирана бригада във войскови район Карлово.
         Кръводаряването премина при стриктно спазване на принципа на доброволността и желание за съпричастност към нуждаещите се хора от страна на военнослужещите и цивилните служители.
         Мероприятието беше организирано от медицинския пункт на бригадата и проведено от екип на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА - София в състав: един лекар, две медицински сестри и двама медицински лаборанти.
         В тази достойна за уважение акция 300 военнослужещи и цивилни служители дариха 135 литра животоспасяваща кръв.
Личният състав, участващ във формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от наводнения (ФОППН) от 61 мбр за район Карлово с командир подполковник Цветан Кочанков, проведе планова ежемесечна тренировка.
Подготовката на формированието се извършва съгласно „Програма за подготовка на формированията от Българската армия за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия“. В този вид занятия участва целият личен състав на определеното ФОППН с числящата се техника и материални средства. Като правило тренировката започва с проверка оповестяването на военнослужещите от ФОППН, като за целта сигналът се подава обикновено извън работно време.
Съгласно плана за действие на ФОППН, личният състав се явява в пункта за постоянна дислокация, получава задача за действие, извършва се инструктаж, след което се подготвя за марш (натоварване материалните средства на определената техника). Обикновено тренировките се извършват на водоеми близо до ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени