Военнослужещи от Сухопътните войски отдадоха почит днес, 4 март, в памет на офицерски кандидат Гърди Гърдев, загинал при изпълнение на служебния си дълг по време на участието му в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак.
На панихидата по повод  10 години от трагичната смърт, която се състоя в с. Долно Съхране, община Павел Баня, присъстваха командирът на 61-ва мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, колеги военнослужещи, участвали в състава на 4-ти пехотен батальон в Ирак, кметът на община Павел баня Станимир Радевски, кметът на селото Дешка Ганева, близки и приятели на офицерски кандидат Гърди Гърдев,
Военнослужещите отдадоха почит на своя колега и приятел като поднесоха цветя в знак на преклонение и признателност. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча от кмета на община Павел баня Станимир Радевски, кмета на селото Дешка Ганева, близки и приятели.
Десет години след трагичния инцидент 61-ва мбр продължава да е съпричастна към мъката на опечалените ... още
СТАРА ЗАГОРА
В Стара Загора на 3 март от 10.00 часа пред община Стара Загора се състоя тържествен ритуал по издигане на Националния флаг на Република България,  в който участваха 59 военнослужещи от военни формирования 24150 и 54230. Гости на мероприятието кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, Председателят на общинския съвет Емил Христов и командирът на 2 мбр бригаден генерал Димитър Илиев.
Честването продължи с поход и поднасяне на венци от община Стара Загора до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” с 260-метров национален флаг,  носен от 320 военнослужещи от военни формирования 24150, 54230, 44200, 48430 и 54140,
Слово по случай празника произнесе бригаден генерал Димитър Илиев.
Тържествена проверка/заря/ с празнични илюминации се състоя от 19.00 часа  пред община Стара Загора. Водещ на риуала беше началникът на щаба на 2 мбр полковник Манол Манолов, а приемащ строя -  началникът на Старозагорски ... още
В изпълнение на Годишния план за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България, на 27.02.2015 г. на официално посещение във военно формирование 26 400- Благоевград бяха 23-ма военни аташета (членове на Асоциацията).
Командирът на военно формирование 26 400 подполковник Иван Иванов изнесе брифинг за историята, структурата, мисиите и задачите, по които се подготвя формированието.
На специално развърнатите учебни центрове военните аташета разгледаха въоръжението и техниката на военното формирование, след което присъстваха на занятие-част от ежедневния учебен процес на механизираните формирования.
Посещението на членовете от Асоциацията на военните аташета, акредитирани за България, приключи с разглеждане на Регионалния исторически музей - Благоевград.
Представителни подразделения от Сухопътните войски ще вземат участие в честванията по повод 3-ти март - Националния празник на Република България и 137-ата годишнина от Освобождението.
На 2 март от 18,00 ч. в гр. Сопот представителни подразделения от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще участват в тържествената проверка(заря).
На 3 март от 09,00 ч. с участието на военнослужещи от 61-ва бригада на площад „Севтополис” в  гр.Казанлък ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България, а по-късно на връх Шипка, пред паметника на Свободата, ще  бъдат поднесени венци и цветя в памет на освободителите. От 11.30 ч. на бюст-паметника на генерал Столетов в село Столетово, общ. Карлово, военнослужещи от военно формирование 34750 – Карлово за пореден път ще засвидетелстват своята признателност към българските и руски воини с ритуал по полагане на венци.
От 19.00 ч. в гр. Стара Загора представителни подразделения от състава ... още
В изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2015 г.”, днес, 25 февруари, се проведе практическо занятие на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от наводнения на военно формирование 54470 от състава на полка съгласно „Програма за подготовката на формированията от Българската армия за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия”.
Занятието стартира с оповестяване на личния състав на модулното формирование за наличие на опасност от наводнение на част от град Белене и изнасянето му на брега на река Дунав, където се състоя мероприятието.
Под ръководството на командира на военно формирование 54470 подполковник Калоян Василев, военнослужещите отработиха задачи по претърсване, издирване и евакуация на бедстващи хора, отводняване на домове и укрепване на участъци по дигите на река Дунав.
Всички планирани задачи в хода на практическото занятие бяха изпълнени успешно и с висок ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени