В продължение на четири дни - от 30.03 до 02.04.2015 г., в пункта за постоянна дислокация на военно формирование 24150 се проведе командно-щабното учение „ВЕРЕЯ 15” с щаба на 2-ра механизирана бригада на тема „Участие на механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент на територията на страната”.
Учението се явява част от подготовката на офицерите и личния състав на 2 мбр.
Целите, свързани  с подготовката на щаба на 2 мбр, при планиране, организиране, водене на операцията и усъвършенстване на оперативните способности на щаба и щабовете на батальони и дивизиони от състава на бригадата по планиране и управление на действията на подчинените формирования при участие им в отбранителна операция на Сухопътния компонент на територията на страната са постигнати.
         Фазите на учението включваха предварителна подготовка, планиране и ... още
Днес, 2 април, продължават действията на военнослужещите от Специализираната тактическа група от 55-ти инженерен полк и 61-ва механизирана бригада с командир майор Стоян Митков. В ход е операцията по повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци на прилежаща територия в радиус от 1 км от епицентъра на взрива, от външната страна на складовата база на ВМЗ – Сопот, до село Иганово, общ. Карлово.
Предстоящите задачи за днес пред двете сапьорни отделения са разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на складовата база, готовност за реагиране по сигнали на местната власт или органите на МВР за неутрализиране на открити боеприпаси или разузнаване и обезопасяване на отделни участъци извън зоната на операцията при неотложна необходимост за осигуряване безопасността на населението и готовност за подпомагане дейността на разследващите органи.
Вчера, 1 април, военнослужещите извършиха повърхностно прочистване на 6,3 ... още
Днес, 1 април, личният състав на военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, чества своя празник и 15 години от своето създаване.
Празничният ден започна с тържествено събрание и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати в ежедневната служебна дейност от командира на формированието подполковник Йордан Йорданов. В словото си той поздрави личния състав и изказа своята благодарност за проявените всеотдайност и професионализъм при изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия – „Отбрана”, „Подкрепа на Международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно време”.
На празника присъства командирът на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев, който също благодари на личния състав за отговорността и високите професионални уменията, показани в изпълнението на различни отговорни задачи. „Пожелавам Ви да ... още
В сливенските средни училища през втория срок успешно продължават часовете по военна подготовка. Те се провеждат от военнослужещите в Центъра за подготовка на специалисти офицери – капитаните Стефан Тенев, Николай Георгиев, Владимир Делчев, Антон Димитров и лейтенантите Живко Кръстев и Петър Петков.
Поднасяните знания са придружени от подходящо онагледяване, а учениците имат възможност да задават въпроси по разглежданите теми.
За времето от 31.03. до 01.05.2015 г. 139 военнослужещи  от състава на 61 механизирана бригада – Карлово под ръководството на майор Руслан Колев ще вземат участие в съвместна Ротационна подготовка   в тренировъчния център на САЩ за подготовка на силите в Хохенфелс, Германия. Участието се реализира в изпълнение на „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и в чужбина за 2015 г.”.
Съвместната подготовка ще премине в 5 основни етапа, през които е предвидено провеждане на предварителна специализирана подготовка, сглобяване на формированията чрез провеждане на ситуационни тактически занятия и участие в съвместното учение „SABER JUNCTION 15”.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени