За периода от 23.03. до 25.03.2015 г. се проведе безвъзмездно кръводаряване с личния състав от формированията на 61 Стрямска механизирана бригада във войскови район Карлово.
         Кръводаряването премина при стриктно спазване на принципа на доброволността и желание за съпричастност към нуждаещите се хора от страна на военнослужещите и цивилните служители.
         Мероприятието беше организирано от медицинския пункт на бригадата и проведено от екип на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА - София в състав: един лекар, две медицински сестри и двама медицински лаборанти.
         В тази достойна за уважение акция 300 военнослужещи и цивилни служители дариха 135 литра животоспасяваща кръв.
Личният състав, участващ във формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от наводнения (ФОППН) от 61 мбр за район Карлово с командир подполковник Цветан Кочанков, проведе планова ежемесечна тренировка.
Подготовката на формированието се извършва съгласно „Програма за подготовка на формированията от Българската армия за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия“. В този вид занятия участва целият личен състав на определеното ФОППН с числящата се техника и материални средства. Като правило тренировката започва с проверка оповестяването на военнослужещите от ФОППН, като за целта сигналът се подава обикновено извън работно време.
Съгласно плана за действие на ФОППН, личният състав се явява в пункта за постоянна дислокация, получава задача за действие, извършва се инструктаж, след което се подготвя за марш (натоварване материалните средства на определената техника). Обикновено тренировките се извършват на водоеми близо до ... още
От 09 март до 20.03.2015 г на Огневи комплекс „Батмиш”, в изпълнение на месечния план, танковите роти от Център за подготовка на специалисти (ЦПС) Сливен изпълниха І-во и ІІ-ро контролно упражнение с вкладна цев на Т-72.
Постигнатите резултати са отлични и много добри. Според наблюдаващите от щаба офицери личният състав е мотивиран за воденето на учебния процес, а тези огневите тренировки са част от подготовката за предстоящите ротни учения и стрелби на полигон „Ново село” през месец май и юни.
785 години от славната победа на Цар Иван Асен II над Епирския владетел Теодор Комнин и войските му при Клокотница беше тържествено чествана на 22 март в град Асеновград.
В ритуала от 11.00 часа пред паметника на Цар Иван Асен II да отдадат почит на един от най-успешните български държавници се събраха  военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград, представители на община Асеновград, ученици и много асеновградчани.
Честването започна с концерт на деца от детска градина „Пролет” и туристически хор – Асеновград и продължи с кратка импресия, представена от ученици от ПГ по ММЕТ „Цар Иван Асен II”.
Веднага след празничната програма военнослужещи от военно формирование 24490 поднесоха венци от името на кмета на  община Асеновград доктор Емил Караиванов и Общинския съвет. Венци и цветя поднесоха политически представени партии и движения, както и много граждани.
Членове на клуб „Торнадо” поставиха ... още
Научна кръгла маса, посветена на 70-ата годишнина от епичната Дравска отбранителна операция под надслов „Родината се гордее с Вас”, бе проведена вчера, 19 март, в зала „22 Септември” в град Благоевград. Научният форум беше организиран от военно формирование 26400 – Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград, военнопатриотичните организации и община Благоевград.
Поздравление към участниците във форума, присъстващите ученици, общественици, ветерани от войните и граждани беше отправено от името на кмета на община Благоевград- Г-н Атанас Камбитов, Областния управител- Г-н Бисер Михайлов и командира на военно формирование 26 400- подполковник Иван Иванов.
Модератор и председател на научната кръгла маса беше началникът на щаба на военно формирование 26 400 майор Сашко Хайтов. Научни доклади за заключителния етап на Втората световна война и за героизма на Българската армия по време на Дравската епопея бяха презентирани от доц. ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени