Българска военна делегация, водена от командира на 68-ма бригада „Специални сили”, е на посещение в Хохфилцен, Република Австрия, по покана на Съвместното командване на силите на Австрийските въоръжени сили. На тържествена церемония бригаден генерал Михаил Попов подписа  Меморандум за присъединяване към “Инициативата за планинска подготовка”, която е част от инициативата „Обединяване и споделяне“ (Pooling & Sharing Mountain Training Initiative) в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО). С това се поставя началото на сътрудничеството между страните от Европейския съюз в областта на подготовката на формированията в трудно достъпните планински райони.
 
От 2012 година Република Австрия, като водеща страна в подготовката на военнослужещите за действия във високо планински условия, при тежки зимни метеорологични условия, инициира международни мероприятия, свързани с планинската подготовка, ... още
През юни 2015 г. се навършиха 10 години от трагичната смърт на офицерските кандидати Паун Георгиев, Цветан Камов и Марин Милев, загинали при изпълнение на служебните си задължения по време на участие в съвместната операция на Многонационалната дивизия „Център-Юг” в зоната на отговорност на българския контингент в Ирак по време на мисията на коалиционните сили за възстановяване на Ирак.
 
В неделя, 14 юни 2015 г., на гроба на офицерски кандидат Паун Георгиев в град Сопот и на гроба на офицерски кандидат Цветан Камов в град Калофер, бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва механизирана бригада,  и военнослужещи, участвали в състава на 5-ти пехотен батальон в Ирак, отдадоха почит на своите колеги и приятели. Те поднесоха цветя в знак на преклонение и признателност в присъствието на близки на загиналите.
Поклонението пред паметта на офицерски кандидат Марин Милев ще се извърши на 21 юни 2015 г. на гроба му в село ... още
За времето от 09.06.2015 г. до 12.06.2015 г. в град Карлово се проведе Общоармейски шампионат по футбол на малки врати за мъже, чийто домакин бе 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.  В спортната надпревара взеха участие представителните отбори на Министерството на отбраната, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 61 механизирана бригада – Карлово, 2 механизирана бригада – Стара Загора, бригада „Логистика” - София и НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново.
На 12.06.2015 г., последния ден на шампионата се изиграха двете последни и най-важни срещи – финалът и двубоят за третото място. С бронзовите медали заслужено се окичиха състезателите на 2 механизирана бригада – Стара Загора. В малкия финал те се наложиха с 4:1 над домакините от 61 механизирана бригада – Карлово. Шампион на Общоармейския шампионат по футбол на малки врати за мъже - Карлово 2015 г. стана отборът на НВУ ... още
Бригаден генерал Димитър Шивиков е достоен български офицер и командир за пример,  зад който  ние твърдо заставаме. С тези думи започна срещата на  началника  на отбраната  вицеадмирал Румен Николов  с командването и личния състав на Втора механизирана бригада в Стара Загора.  Той се ангажира да бъде  внесено искане за поправки в Закона за защита на класифицираната информация и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), според които достъпът до класифицирана информация на военнослужещи да бъде отнеман, само след като съдът докаже виновност.
 
Предвижданите поправки  в Кодекса за социалното осигуряване във връзка с пенсионната реформа бяха сред темите, обсъдени по време на срещата с  военнослужещите. Вицеадмирал Николов увери присъстващите,  че  предвижданите промени  ще бъдат синхронизирани със ЗОВСРБ и ще се направят опити за увеличаване на гратисния период, за да може да ... още
От 09 до 11.06.2015г. във военно формирование 42600 – Мусачево се проведе национална сертификация на декларираните формирования за ЯХБЗ (ядрена, химическа, биологическа защита) от Сухопътните войски за участие в колективната отбрана на Алианса и Силите за отговор на НАТО (NRF-2016).
В хода на сертификацията се проведе тактико – специално занятие с 1 и 2 многофункционални взводове от 38-ми бЯХБЗ и Е – „Специализирана защита – 15”, като основната цел беше проверка подготовката на командирите на взводове по управление на формированията при изпълнение на специализирани задачи по ядрена, химическа и биологическа защита.
Темата на занятието беше насочена към действие на многофункционалните взводове за ЯХБЗ в отбранителна операция, като се акцентираше на съвместните действия в състава на многонационална рота от многонационален батальон за ЯХБЗ (Mn CBRN Def Bn).
Целите на тактико – специално занятие бяха ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени