След успешното приключване на учението BSRF-Platinium Lynx 16.1. в Румъния на 11.10.2015 г. групата от 32 военнослужещи, ръководени от командира на Алпийския батальон подполковник Димитър Кацаров, се завърна в град Смолян.
Планираното учение включваше стрелба в планински условия, пеши патрул, преход с тактически действия на надморска височина от 700 до 1800 м и обратно до 1200 м с дължина 22 км и използване на различни тактически прийоми в планината. То се проведе под ръководството на полковник Драгомир от Румъния - командир на 17 планински батальон, подполковник Джоунс - командир на батальон от морската пехота на САЩ и подполковник Димитър Кацаров - командир на 101 Алпийски батальон.
Участниците в занятието бивакуваха в планината на 1500 м надморска височина. Всички тренировки се провеждаха при изключителни тежки климатични условия, непрекъснат дъжд, мъгла и температури от 0 до 10 градуса. Военнослужещите от Алпийския батальон се справиха отлично с поставените ... още
Днес, 12.10.2015 г. военно формирование 54060 – Шумен чества своя празник – 131 години от създаването на славния 7 пехотен Преславски полк. Военно формирование 54060 – Шумен е негов наследник, и денят на създаването на 7 пехотен Преславски полк е и празник на формированието.
При Сливница, Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Тутракан, Кубадин, Равна Дубрава преславци покриха оръжието си с името на победители. В окопите и атаките на нож те изпълниха със съдържание думи като родолюбие и отечество. Завещаха ни понятията дълг, чест и доблест, дързост и смелост, скромност и себераздаване. Тези добродетели крепиха преславци в изпитанията и битките през Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.
Военно формирование – 54060 Шумен е създадено преди 13 години и през това време измина труден и сложен път на развитие. Претърпя множество промени и преобразования, но продължава да носи с достойнство завещаните му ... още
На 8 и 9.10.2015 г. в град Карлово се проведоха финалите на Държавното военно първенство по футбол за мъже, чийто домакин бе 61-ва Стрямска механизирана бригада.  В спортната надпревара взеха участие отборите на ВСК „Тракиец” от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, ВСК „Дунав” от 55-ти инженерен полк – Белене, УВСК „Васил Левски” от НВУ „Васил Левски” – Велико  Търново и домакините от ВСК „Стрямци-61”. Техните умения на футболното поле, професионализъм и спортен хъс определиха призовите места.
Решителната финална среща се проведе между отборите на 61 мбр и 2 мбр. След оспорвана борба на футболното поле почетното първо място достойно зае отборът на 2 мбр – Стара Загора, а второто място остана за отбора на домакините от 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово. Трето място завоюва отборът на УВСК „Васил Левски” от НВУ „Васил Левски” – ... още
В изпълнение на Плана за подготовка на 61 мбр за 2015 г., от 06.10. до 08.10.2015 г., беше извършена проверка и оценка на бойните способности на военно формирование 34840 - Карлово по CREVAL като декларирано формирование за силите на НАТО. Тя се проведе по документи и включваше проверка на плановете, стандартно-оперативните процедури (СОП), стандартно-оперативните инструкции(СОИ), окомплектоването на военнослужещите, съхранението и наличността на дълготрайните активи и материалните средства, подготовката и способностите на формированието, както и  изпълнението на изискванията към силите на НАТО по CREVAL.
Комисията от оценители от Командването на Сухопътните войски под ръководството на полковник Пламен ЙОРДАНОВ – началник сектор в отдел „Бойна подготовка на войските”, постави оценка „БОЕГОТОВ” на формированието.
В мероприятието взе участие и мониторингов тим от Сухопътното командване на НАТО (LCC) в гр. Измир, Турция.
Военнослужещи от 101 алпийски батальон в Смолян и Представителният оркестър на ВВС от Пловдив взеха участие на 08.10.2015 г. в честването на 103-годишнината от Балканската война и Освобождението на гр. Девин.
Тържествената проверка /заря/ беше приета от заместник-началника на щаба на 101 алпийски батальон капитан Владимир Сариев.
На честването присъстваха представители на местната и държавната власт. Гост на тържествената проверка /заря/ беше и заместник-областният управител на област Смолян г-н Зарко Маринов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени