С кратка церемония по издигне флаговете на страните-членки на бойната група на ЕС „HELBROC” и тържествен молебен в 10.30 ч. вчера, 03.11, бе даден старт на участието на щаба на бойната група в командно-щабното учение на ЕС за управление при кризи “MILEX - 15”. С приветствие към участниците в учението се обърна  командирът на 71-ва въздушнопреносима бригада (командир на БГ на ЕС „HELBROC”) бригаден генерал Петрос Деместиас.
„MILEX - 15” е тристепенно командно-щабно учение, фокусирано върху взаимодействието между Военния щаб на ЕС (Брюксел), Оперативния щаб на ЕС (Нортууд, Великобритания и Щаба на силите  и е предвидено да се проведе в периода 03-13 ноември 2015 г.
Служебно лице, планиращо учението, е Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за безопасност госпожа Федерика Могерини.
Офицер, провеждащ учението, е генерал-лейтенант Волфганг Уосолсоб.
Концепцията за провеждане на ... още
Вие сте истински професионалисти, вашата подготовка е качествено по-различна от тази на първите контингенти, участвали в мисии. Вие доказахте, че войник е професия, боец е черта на характера, но да си воин е състояние на духа. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 3 ноември, в Ямбол на тържественото изпращане на военнослужещите от 30-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.
„Участието на контингента в тази операция изцяло съответства на отговорностите на България като член на НАТО и на стратегията за трансформиране на участието на българските въоръжени сили за поддържане на сигурността в Афганистан“, заяви министър Ненчев. Той подчерта, че спазването на дисциплината е гаранция за безопасността и успеха на мисията.
На церемонията присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирът на СКС ... още
По традиция личният състав на Сухопътните войски чества своя празник на 19 ноември, в чест на славните победи на Българската армия и воините, дали живота си по бойните полета в защита на Съединението и във войните за национално обединение.
Като част от състава на Сухопътните войски, 4-ти артилерийски  полк също се включи в честването на празника с провеждането на общоградски турнир по стрелба с 9-мм пистолет „Макаров” на 02.11.2015 г. в гарнизонен учебен център „Червен”. Участваха отбори от 4-ти артилерийски полк, община Асеновград, Районно управление на МВР, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението, Архиерейско наместничество – Асеновград, Съюз на предприемачите – Асеновград, Многопрофилна болница за активно лечение – град Асеновград, Обединен отбор от представители на регионалните средства за масово осведомяване, Народно читалище „Родолюбие-1873”, отбор на кметството от село ... още
Днес, 3 ноември, се проведе първото за тази учебна година занятие по военна подготовка с ученици от 9-ти и 10-ти клас на средните училища в гарнизон Белене през учебната 2015/2016 г.
Днешното занятие бе проведено пред ученици от IX клас на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство в град Свищов от старшина Стефан Димов от военно формирование 28880 - Белене на тема „Отбрана на страната и задължения на гражданите на Република България”.
За лектори през новата учебна година от военно формирование 28880 са определени и старшините Анатоли Вълов и Цветан Крумов, старши сержантите Петър Филевски, Юлиян Пенчев, Елица Ангелова,  Данаил Данаилов и Пламен Калинов, сержант Илиян Колев и мл. сержант Георги Недков. Те са отлично подготвени и запознати с учебния материал, които ще преподават пред учениците от IX и X клас на средните училища в градовете Белене и Свищов.
Тържественото изпращане на военнослужещите от 30-ия контингент от Въоръжените сили за участие в мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” ще се състои на 03.11.2015 г. /вторник/, от 11:00 часа, на площада пред Община Ямбол.
Kонтингентът е в състав от близо 90 военнослужещи и включва национален елемент и взвод за охрана. Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров. Взводът за охрана с командир капитан Кристиян Шишков е сформиран  от близо 60 военнослужещи от военно формирование 52590 – Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада.
На церемонията по изпращането ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов,  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на Ямболска област Димитър Иванов, кметът на община Ямбол Георги Славов, Негово Високопреосвещенство Сливенския ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени