На 8 и 9.10.2015 г. в град Карлово се проведоха финалите на Държавното военно първенство по футбол за мъже, чийто домакин бе 61-ва Стрямска механизирана бригада.  В спортната надпревара взеха участие отборите на ВСК „Тракиец” от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, ВСК „Дунав” от 55-ти инженерен полк – Белене, УВСК „Васил Левски” от НВУ „Васил Левски” – Велико  Търново и домакините от ВСК „Стрямци-61”. Техните умения на футболното поле, професионализъм и спортен хъс определиха призовите места.
Решителната финална среща се проведе между отборите на 61 мбр и 2 мбр. След оспорвана борба на футболното поле почетното първо място достойно зае отборът на 2 мбр – Стара Загора, а второто място остана за отбора на домакините от 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово. Трето място завоюва отборът на УВСК „Васил Левски” от НВУ „Васил Левски” – ... още
В изпълнение на Плана за подготовка на 61 мбр за 2015 г., от 06.10. до 08.10.2015 г., беше извършена проверка и оценка на бойните способности на военно формирование 34840 - Карлово по CREVAL като декларирано формирование за силите на НАТО. Тя се проведе по документи и включваше проверка на плановете, стандартно-оперативните процедури (СОП), стандартно-оперативните инструкции(СОИ), окомплектоването на военнослужещите, съхранението и наличността на дълготрайните активи и материалните средства, подготовката и способностите на формированието, както и  изпълнението на изискванията към силите на НАТО по CREVAL.
Комисията от оценители от Командването на Сухопътните войски под ръководството на полковник Пламен ЙОРДАНОВ – началник сектор в отдел „Бойна подготовка на войските”, постави оценка „БОЕГОТОВ” на формированието.
В мероприятието взе участие и мониторингов тим от Сухопътното командване на НАТО (LCC) в гр. Измир, Турция.
Военнослужещи от 101 алпийски батальон в Смолян и Представителният оркестър на ВВС от Пловдив взеха участие на 08.10.2015 г. в честването на 103-годишнината от Балканската война и Освобождението на гр. Девин.
Тържествената проверка /заря/ беше приета от заместник-началника на щаба на 101 алпийски батальон капитан Владимир Сариев.
На честването присъстваха представители на местната и държавната власт. Гост на тържествената проверка /заря/ беше и заместник-областният управител на област Смолян г-н Зарко Маринов.
В района на военно формирование 24620 – Свобода на 07 и 08.09.2015 г. се проведоха  тактико - специални учения с роти под ръководството на командира на 1- ви разузнавателен батальон подполковник Добромир Дамаков.
         Темата на учението с 1-ва Разузнавателна рота е „Организиране и водене на разузнаването в хода на отбранителния бой”.
„Организиране и действие на щабна рота по изграждане на КП и осигуряване на КИП на разузнавателния батальон в отбранителна операция на СВ” е темата на учението на Щабна рота.
 Темата на HUMINT рота е „Организиране и водене на разузнаването с хора в операция по поддържане на мира”.
 
Тържествен ритуал за сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 44220” от състава на 55-ти инженерен полк се проведе днес, 08.10.2015 г., в Пловдив.
В присъствието на командира на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев и комисия от състава на полка, досегашният командир на военно формирование 44220 подполковник Йордан Йорданов бе повишен в звание полковник и предаде командването на заместник-командира, майор Пламен Минчев, който бе удостоен със звание подполковник.
 Полковник Росен Арабаджиев благодари на двамата командири и им пожела здраве, благополучие, спорни дела и много успехи, които да ги съпътстват на новите длъжности.
Тържественото събитие завърши със строеви преглед с изпитване и преминаване в тържествен марш.
Полковник Йордан Йорданов продължава службата си в Българската армия като началник на сектор „Подготовка на инженерните подразделения” в Командването на Сухопътните войски.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени