Тържествен ритуал за сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 44220” от състава на 55-ти инженерен полк се проведе днес, 08.10.2015 г., в Пловдив.
В присъствието на командира на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев и комисия от състава на полка, досегашният командир на военно формирование 44220 подполковник Йордан Йорданов бе повишен в звание полковник и предаде командването на заместник-командира, майор Пламен Минчев, който бе удостоен със звание подполковник.
 Полковник Росен Арабаджиев благодари на двамата командири и им пожела здраве, благополучие, спорни дела и много успехи, които да ги съпътстват на новите длъжности.
Тържественото събитие завърши със строеви преглед с изпитване и преминаване в тържествен марш.
Полковник Йордан Йорданов продължава службата си в Българската армия като началник на сектор „Подготовка на инженерните подразделения” в Командването на Сухопътните войски.
 
Военно формирование 22220-Сливен отпразнува 65 години от зачисляване на бойното знаме на формированието с Указ № 532 на Президиума на Народното събрание от 06.10.1950 г. Във връзка с тържествената годишнина в града на Сините камъни вчера, 5 октомври, се срещнаха бивши и настоящи командири и военнослужещи, свързали служебен и житейски път с формированието, както и командири на формирования от СВ. Сред официалните гости бяха трима висши офицери, служили в танковите войски - командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров.
Своето уважение към празника на формированието, дислоцирано в Сливен и Русе,  изразиха областните управители на Сливен Димитър Сяров и на Русе Стефко Бурджиев.
Благослов към българското воинство отправи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.
От 15 ч. на ... още
В тържествата по повод 103 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България взеха участие днес, 05.10.2015 г., военнослужещи от военно формирование 26400 – Благоевград.
Ритуалът започна в 10:00 часа на площад „Георги Измирлиев” с пристигането на Знамената – светини, осигурени от Националния военноисторически музей и построяването на почетен караул от състава на формированието, след което беше издигнат националният трибагреник. Присъстващите ученици, граждани и гости на Благоевград  положиха цветя пред бюст-паметника на Георги Измирлиев – Македончето в знак на признателност към самоотвержения подвиг на героите, дали живота си за свободна България
Тържественото шествие, предвождано от Знамената – светини, се отправи към паметника на Македоно-Одринското опълчение на площад „Мите Марков”. Ученици от благоевградските училища бяха подготвили рецитал, посветен на Свободата ... още
Военен ритуал по издигане на националното знаме се проведе днес, 05.10, пред община Стара Загора, в който взеха участие военнослужещи от военни формирования 24150 и 54140 – Ст. Загора.
         След опожаряването на града, на 5 октомври 1878 г. е поставен първият камък за неговото възстановяване. Всяка година на тази дата Градът на липите и правите улици чества своя празник.
         На ритуала по издигане на националната знаме присъстваха ВРИД кметът на община Стара Загора Йордан Николов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев, граждани и гости на града.
До 30 военнослужещи от състава на военно формирование 28330 – Смолян участват  в международно учение ''BSRF-Platinum Lynx'', което се провежда от 04.10 до 10.10.2015 г. на полигон ''Ватра Дорней'' в Румъния.
 Учението е тристранно с участието на румънски планински подразделения и военнослужещи от морската пехота на САЩ. То се провежда в планински условия с използване на алпийски техники, преходи в лоши метеорологични условия, бивакуване в планината и провеждане на съвместни бойни стрелби.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени