В продължение на 19 дни, от  19.10 до 06.11.2015 година,  личен състав от 14 военнослужещи и техника от първи многофункционален взвод NRF – 16 от Мусачево ще демонстрират способности по радиационно и химическо разузнаване наравно с техните колеги от Италия, Румъния и други страни-членки на НАТО от състава на батальон за ядрена, химическа и биологическа защита под полско командване.
Старши национален представител от Сухопътните войски на БА е подполковник Иван Тенев Иванов, офицер по ЯХБЗ в сухопътния компонент е началникът на щаба на 38 батальон за ЯХБЗ и Е майор Николай Кънчев Иванов, а командир на взвода е старши лейтенант Веселин Петров –заместник-командир на 1 рота за ЯХБЗ от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево.
Високият професионализъм и придобитите навици и умения на NRF – 16 ще бъдат демонстрирани на полигон Сан Грегорио – град Сарагоса в Испания .
Техниката, предвидена за участие в учението е 4 броя - Мерцедес ... още
             Днес, 16.10.2015 г., в 68 бригада „Специални сили”, в тържествена обстановка беше отбелязан Денят на военния парашутист.
             Строят бе приет от министъра на отбраната Николай Ненчев, който произнесе приветствено слово пред личния състав и гостите, след което бяха обявени поздравителни адреси и прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи от министъра на отбраната, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и от командира на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Михаил Попов
            Пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец” от името на министъра на отбраната, командира на Сухопътните войски, личния състав на бригадата, Сдружение „Съюз на българските ... още
         На 14 и 15 октомври 2015 г. на ГУЦ „Тюлбето” в Казанлък се проведе състезание по стрелба и управление на огъня на артилерията между офицери   - артилеристи от Сухопътни войски на нива командири на батареи и командири на взводове. На това състезание се провери цялостната подготовка на офицерите, която започна с теоретичен изпит и завърши с изпълнение на задачи от Курса за стрелба и управление на огъня на артилерията.
         В състезанието участваха капитан Иван Радев и старши лейтенант Димо Димитров от 61-ва мбр; капитан Пепо Шабанов и капитан Ангел Ангелов от 2-ра мбр;  капитан Румен Костадинов и капитан Васил Асенов от 4-ти артилерийски полк.
         Председател на изпитната комисия от Сухопътни войски бе полковник Руси Русев от отдел „Бойна подготовка на войските” и членове  - подполковник Петър Кръстанов и ... още
С успешна сертификация днес, 15.10.2015 г., във военно формирование 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, приключиха  всички етапи от подготовката на контингента за мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан.
Съставът на контингента включва национален елемент и взвод за охрана. Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров, а командир на взвода за охрана – капитан Кристиян Шишков.
Подготовката на военнослужещите се проведе от 27.08.2015 г. до 12.10.2015 г. и включваше предварителна и непосредствена подготовка. В пункта за постоянна дислокация на 42-ри механизиран батальон и на учебните полигони съставът премина сборовете по специалности за усвояване на щатното въоръжение и бойна техника, изпълниха се действия на наблюдателен пост и на контролно-пропускателен пункт, действия при охрана на обекти и др. При обучението си военнослужещите приложиха на практика стандартните оперативни процедури и ... още
Целият боен път на личния състав на дружината от височината Стражин през Страцин, Старо Нагоричане и Куманово и по-късно през Унгария до Австрийските Алпи, е белязан с примери на героизъм и себеотдаване. Цената на победния марш и извоюваната слава е изключително висока – 59 убити.
Тази дата не е забравена, почитта към героите бе предадена заедно с високия боен дух и стремежа към професионализъм. Признателността на следващите поколения военни парашутисти превърна този ден в паметен.
68 бригада „Специални сили” следва заветите на своите предшественици и поддържа авторитета си с престижно представяне в различни международни и национални учения, с което се явява достоен наследник на тези, които поставиха основите на военния парашутизъм между първите нации в света.
Честванията за празника започнаха с провеждането на спортни състезания:  военен многобой „Командос 2015”с участието на отбор и от 61-ва бригада на 29.09.2015 г, състезание ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени