От днес, 21 май, курсанти третокурсници от Националния военен университет „Васил Левски” – Велико Търново усъвършенстват индивидуална подготовка и лидерски умения по време на войсковия си стаж в 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада.
Бъдещите офицери бяха посрещнати от командира на батальона подполковник Ивайло Иванов, който изрази както своята, така и на целия личен състав готовност за съдействие в предстоящите възложени задачи в индивидуалното им задание.  За времето на стажа те са назначени на длъжности, в съответствие със специализациите, по които се обучават във факултет ”Общовойскови” на университета.
В продължение на две седмици, при престоя си във военното формирование, бъдещите офицери ще имат възможността непосредствено да се запознаят с войсковото ежедневие, с организацията и провеждането на учебно-бойната дейност и с подготовката за участие в многонационални учения. Курсантите ще ... още
Днес, 21 май, смолянските алпийци отбелязаха храмовия празник на параклиса на формированието „ Св.Св. Константин и Елена“.
         Архимандрит Васирион Смоленски отслужи молебен за здраве и благоденствие на личния състав и освети курбан, който бе раздаден за здраве на всички присъстващи.
Празникът уважиха депутатът от Народното събрание Дора Янкова, представители на местната власт, граждани и гости на Смолян.
 
На учебен полигон „Корен” от 8 до 17 май се проведоха ротни тактически учения с бойни стрелби на механизираните и артилерийските формирования от 1-ви и 2-ри батальони на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово. В ученията бяха привлечени зенитно-ракетен артилерийски взвод, както и смесен противотанков взвод от състава на механизираните батальони в бригадата и бяха отработени въпроси по действията на формированията в отбрана.
Ученията се проведоха съгласно плана за дейността на 61 механизирана бригада за 2019 г. под ръководството на командирите на участващите батальони.
От 13 до 17 май на Учебен полигон „Ново село” петокурсниците  от специализация ”Мотопехотни и танкови войски” на НВУ „Васил Левски”  проведоха подготовка и държаха изпит, който е важен елемент от практическата част на държавния изпит.
Осемте курсанти постигнаха много добри резултати при изпълнението на първо контролно упражнение с щатен изстрел, денем с танк Т-72 пред комисия с председател полковник доцент Владко Сидеров, началник на катедра „Военни науки” в НВУ „Васил Левски”.
 Подготовката и изпита бяха осигурени от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен с командир полковник Любомир Вачев.
 Военнослужещите от състава на батальона за ядрена, химическа биологическа защита (ЯХБЗ) и екология от формированията на Сухопътните войски взеха участие на 11 май в ритуал по повод 143 години от Априлската епопея в с. Петрич, община Златица.
Мероприятието започна с тържествено шествие от центъра на селото до мемориалният паметник на загиналите петричани в Априлското възстание през 1876 година. Последва възстановка на събитията от преди 1876 година, където  е единствената спечелена битка, отдаване на почит, поднасяне на венци на паметника на загиналите във възстанието петричани и завърши с  тържествена заря.
На тържествения ритуал присъстваха кметът на село Петрич Николай Лилов,  първият секретар на Руското посолство у нас Елена Приходко, представители на местната власт, жители и гости на селото.
За участието си в честването на военнослужещите от военно формирование 42600 – Мусачево бе връчена грамота от кмета на селото.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени