Днес, 15 август, във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „командир на                2-ра механизирана бригада”.
             С указ № 200 от 6 август на Президента на Република България досегашният командир на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов, считано от 15.08.2019 г., се освобождава от длъжността „командир на 2-ра механизирана бригада” и преминава в запаса. С указ № 203 от 6 август на Президента на Република България на длъжността „командир на 2-ра механизирана бригада” е назначен и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал” досегашният началник на щаба полковник Стоян ... още
Вчера, 13 август, формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон-Враца, от състава на Бригадното командване, с ръководител старши лейтенант Петър Петров, разузна и унищожи два броя ръчни гранати, открити в жилищен блок в град Видин.
Формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на откритите невзривени боеприпаси в продължение на 4 часа, от 14:00 до 18:00 часа.
 Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Днес, 12 август,  в присъствието на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 110-ти логистичен полк - Пловдив полковник Иван Маламов, сдаде настоящата си длъжност. В словото си той благодари на военнослужещите и цивилните служители от полка за техния неуморен и всеотдаен труд, с който са допринесли за успешното изпълнение на всички поставени пред формированието задачи.
Генерал - майор Попов на свой ред изрази благодарност към полковник Маламов за отличната му дейност като командир и подчерта, че „в негово лице Сухопътните войски губят един перфектен офицер, но пък армията печели от неговото назначаване за началник на Националния военен университет.  Полковник Маламов е запознат с потребностите на Сухопътните войски и ще работи за обучаването на още по-знаещи и можещи офицери“.
Връх Матерхорн е привлекателна цел за мнозина алпинисти, но суровата му красота често пъти е жестока и към най-опитните катерачи. Той е висок 4 478 метра и се счита за един от най-опасните на планетата, но въпреки това привлича около 2000 алпинисти годишно, които искат да го изкачат.
          Сред тях са капитан Крум Караиванов, изпълняващ длъжността  заместник-началник на Учебен център за високопланинска подготовка и младши сержант Трендафил Кехайов - инструктор по алпийска и ски подготовка в Учебният център на 101 алпийски полк - Смолян.
          През 2008 г. младши сержант Трендафил Кехайов и капитан Златко Белев успешно изкачват връх Монблан (4 810 метра).
          През 2009 г. младши сержант Трендафил Кехайов не успява да изкачи връх Брайтхорн (4 164 м) и връх Матерхорн ( 4 478 метра) поради влошаване ... още
На днешния празничен ден, 2 август, в който България скланя глава пред подвига на героите на Илинденско-Преображенското въстание, от двете страни на Балкана – Благоевград и Враца, новоназначени военнослужещи в Бригадното командване дадоха обет за вярност към род и Родина. В присъствието на официални гости и развълнувани близки и приятели те изрекоха  сакралните слова „ЗАКЛЕХ СЕ!“.
В Благоевград командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев поздрави военнослужещите по повод тържественото полагане на военна клетва. В обръщението си към тях той ги призова да отдават всичките си сили, енергия и ентусиазъм, да бъдат стабилни и сигурни защитници на Отечеството и да водят системна и старателна подготовка, за да изпълняват своите конституционни задължения и никога да не погазват клетвения дълг. В заключение, полковник Кръстев изрази своята увереност, че новоназначените военнослужещи ще бъдат достойни приемници и продължители на славните ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени