Днес, 9 май, военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски,  се поклониха пред паметта на българските военнослужещи, погребани в „Българско военно гробище- 1944“ в гробищния парк на община Петрич.
Заупокойна молитва за загиналите български воини беше отслужена от представител на Българската православна църква, след което военнослужещите положиха венци и цветя в знак на признателност от името на Президента на Република България Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, кмета на община Петрич, Областна администрация-Благоевград, общински съвет-Петрич, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и от наследниците на погребаните български воини.
Ритуалът беше уважен от кмета на община Петрич Димитър Бръчков, заместник-областния управител на област с административен център Благоевград  Антоанета Янчева и командирът на Бригадното командване полковник Красимир ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски участват днес, 9 май, в различни ритуали по тържественото честване на Деня на Европа и 74 години от победата над хитлерофашизма.
В центъра на Карлово, на площад 20 юли, военнослужещи от 61-ва механизирана бригада поднесоха цветя в знак на признателност пред Паметника на свободата, след което пред гражданите и гостите на града Военният духов оркестър изнесе концертна програма.
          В 4-ти артилерийски полк – Асеновград се проведе тържество, на което присъстваха кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов, представители на местната и държавната власт, членове на общинската организация на Съюза на ветераните от войните, военноинвалидите, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, граждани на Асеновград и почетен караул от полка.
Ритуалът започна*- пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение на България от Асеновградски регион, намиращ се в ... още
С различни прояви в отделните гарнизони на Сухопътни войски ще бъде отбелязан Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.
В града под Сините камъни честванията започнаха на 30 април с провеждане на тридневен футболен турнир с участието на 8 отбора. На 3 май  личният състав на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен предпразнично ще отбележи празника в района на формированието и ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители.
Също на 30 април Денят на храбростта бе честван в град Смолян, където се проведе водосвет и освещаване на бойното знаме. Награди за постигнати високи резултати в бойната подготовка на отличили се военнослужещи бяха връчени от командира на формированието полковник Димитър Кацаров. Тържеството завърши с премиерна прожекция на филма за 101 алпийски полк „Орисани да покоряват върхове“.
Празничните дни за жителите и гостите на Белене започват днес, 2 май от 18.00 ч., на площад ... още
Днес, 2 май в 14,00 часа, на площад „Свобода“ в гр. Хасково се проведе тържествено изпращане на военнослужещите от 38-мия контингент от Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан  “Решителна подкрепа”.
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави военнослужещите и им пожела здраве, позитивизъм, успехи и късметът да бъде с тях. Той изрази своята увереност в подготовката им и в успешното изпълнение на поставените задачи.
В обръщението си той заяви още: „Вие ни представлявате пред света и то по най-добрия възможен начин. Българският военнослужещ и в миналото, и в днешно време винаги е бил смел, всеотдаен и амбициозен. С вашия несломим дух, силата на волята и характера, съм убеден, че ще устоите на трудностите и предизвикателствата, както и на лишенията, свързани с това да сте далеч от дома. Знайте, че както вие пазите в сърцата си свидната родна земя, така и ние, заедно с вашите близки сме с вас в мислите си и ... още
Представителни роти от военно формирование 24490-Асеновград ще участват утре вечер, 1 май, от 19.30 ч. на площад „20-ти април“ в провеждането на тържествена проверка (заря) в град Панагюрище, посветена на 143 години от Априлската епопея.
От Командването на Сухопътните войски ще присъства заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов. Очаква се ритуалът да бъде уважен от председателя на Народното събрание на Р България г-жа Цвета Караянчева, представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, много жители и гости на града.
 Тържеството  ще започне с посрещане на главното знаме на Априлци, което е точно копие на ушитото от Райна Княгиня през героичните и славни дни на 1876 г. То се съхранява в къщата-музей „Райна Княгиня“ и се изважда на всеки 1 май. На площад „20-ти април” представителните блокове от военно формирование 24490 ще посрещнат главното знаме, както и знамената на останалите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени