Във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната през последното денонощие модулни формирования от състава на Българската армия са приведени в по-висока степен на готовност за оказване на съдействие на органите на Националната служба „Гражданска защита“ и на местните власти.
Модулно формирование на поделение 52740 – Хасково, от състава на Сухопътни войски, е осигурило 3 водоноски по искане на управителя на „ВиК“ ЕООД – гр. Хасково, заради влошаване качеството на водата в с. Брягово и  и в бежанския център „Пъстрогор“.
Задействани са и модулни формирования от състава на Сухопътни войски и ВВС за обезопасяване на открити невзривени боеприпаси в горска местност  до с. Априлци, Кърджалийска област, и на полигон „Ново село“.  Районите са обезопасени и се охраняват от  съответните органи на местната власт.
Вчера, 17.06. в препълнената зала на Военният клуб в град Смолян се проведе заключителният етап от прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътни войски, в който взеха участие военнослужещи и цивилни служители от военните формирования 24150 – Стара Загора, 34750 – Карлово, 32990 – Пловдив, 46690 – Пловдив, 28880 – Белене, 22220 - Сливен, 26400 – Благоевград, 24490 – Асеновград, 42600-Мусачево и 28330 – Смолян . Изпълненията на участниците в прегледа бяха оценявани от жури с председател полковник Димитър Никифоров-началник на отдел ,,Личен състав" в Командването на Сухопътни войски и членове : подполковниците Илиян Николов, Марин Деянов и майор Анатолий Димитров.
Компетентното жури класира отборно на І-во 68-ма бригада Специални сили-Пловдив, на ІІ-ро място в.ф. 26400-Благоевград и .на ІІІ-то място в.ф. 28880-Белене. Гвоздеят на прегледа беше появата на народната певицата Валя Балканска и ... още
Министърът на отбраната Николай Ненчев посети днес, 15 юни, 68-а бригада Специални сили в Пловдив и проведе среща с  военнослужещите.  Командирът на военното формирование бригаден генерал Михаил Попов представи пред министъра задачите, които личният състав на бригадата изпълнява. На срещата, войниците, сержантите и офицерите от бригадата в непринуден разговор  поставиха своите въпроси. Откроена беше необходимостта от нова екипировка и съвременно оборудване, повишаването на езиковата подготовка и подобряването на материално-техническата база. Министър Ненчев подробно се запозна с проблемите на военнослужещите, за чието решаване ще бъдат предприети конкретни действия. По-късно той посети районите, в които личният състав на бригадата изпълнява своите задължения, и се запозна със състоянието на сградния фонд.
На срещата присъстваха също постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов.
 
Българска военна делегация, водена от командира на 68-ма бригада „Специални сили”, е на посещение в Хохфилцен, Република Австрия, по покана на Съвместното командване на силите на Австрийските въоръжени сили. На тържествена церемония бригаден генерал Михаил Попов подписа  Меморандум за присъединяване към “Инициативата за планинска подготовка”, която е част от инициативата „Обединяване и споделяне“ (Pooling & Sharing Mountain Training Initiative) в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО). С това се поставя началото на сътрудничеството между страните от Европейския съюз в областта на подготовката на формированията в трудно достъпните планински райони.
 
От 2012 година Република Австрия, като водеща страна в подготовката на военнослужещите за действия във високо планински условия, при тежки зимни метеорологични условия, инициира международни мероприятия, свързани с планинската подготовка, ... още
През юни 2015 г. се навършиха 10 години от трагичната смърт на офицерските кандидати Паун Георгиев, Цветан Камов и Марин Милев, загинали при изпълнение на служебните си задължения по време на участие в съвместната операция на Многонационалната дивизия „Център-Юг” в зоната на отговорност на българския контингент в Ирак по време на мисията на коалиционните сили за възстановяване на Ирак.
 
В неделя, 14 юни 2015 г., на гроба на офицерски кандидат Паун Георгиев в град Сопот и на гроба на офицерски кандидат Цветан Камов в град Калофер, бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва механизирана бригада,  и военнослужещи, участвали в състава на 5-ти пехотен батальон в Ирак, отдадоха почит на своите колеги и приятели. Те поднесоха цветя в знак на преклонение и признателност в присъствието на близки на загиналите.
Поклонението пред паметта на офицерски кандидат Марин Милев ще се извърши на 21 юни 2015 г. на гроба му в село ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени