В изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2015г., във военно формирование 54880 – Казанлък от състава на 61 Стрямска механизирана бригада започна занятие на тема „ISTAR Planning and Synchronization”.
Занятието се провежда от 14 до 16.07.2015 г., преминава под формата на лекции и се води от военна контактна група от Силите на САЩ в Европа. Мобилният тим инструктори е от Командването на морската пехота на САЩ в Констанца, Румъния.
В мероприятието участват военнослужещи от военните формирования 34750 – Карлово, 54880 – Казанлък, 24150 – Стара Загора и 24620 – Свобода. По време на дискусиите заедно с лекторите те обсъждат проблемни въпроси, свързани с планирането и организирането на военното разузнаване.
Съвместното високо планинско учение „5–те Кули” беше проведено за времето от 06. 07. до  10.07.2015 год. в местността Алта Вая Бадия, Република Италия.
В него взеха участие четирима военнослужещи от 101 – ви алпийски батальон от състава на 68-ма бригада „Специални сили”.
Учението е ежегодно и се провежда от италианските планински и алпийски формирования. Нарича се „5–те Кули” защото всички занятия /катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер са на мястото, известно като 5-те кули – Доломитите. Мястото само по себе си предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка, като за целта има оборудвани учебни места и маршрути за катерене на 2255 метра надморска височина.
Поканата за първото българско участие в това учение беше изпратена лично от Командващия алпийските войски на Италия ... още
Вчера, 30.06.2015 г. на ГУЦ „Люляк” се проведе бригадния шампионат на 2 механизирана бригада по военен трибой, в който взеха участие 8 отбора от гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол и Шумен.
1-во място заеха отбора на военно формирование 48430 – Стара Загора.
2-ро и 3-то място заеха отборите на военно формирование 52740 – Хасково и 54230 – Стара Загора.
Първенците в турнира бяха наградени с купи, медали и грамоти от командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев.
В изпълнение на годишния план на Сухопътни войски, на 29 и 30 юни, т.г. в командването на Сухопътните войски,  се проведе методически сбор с офицерите  и цивилните служители по връзки с обществеността от Сухопътните войски.
 Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев приветства участниците в сбора и постави пред тях  изискването да проявяват по-голяма инициативност и активност за отразяване дейността на военните формирования в средствата за масова информация и своевременно и обективно информиране на обществеността при решаване на задачите от Сухопътни войски.
В продължение на два дни под ръководството на началника на сектор „Връзки с обществеността” полковник Йорданка Симеонова и главният експерт в сектора подполковник Симеон Кирилов, бяха обсъдени различни въпроси, свързани с организацията, планирането и практическото провеждане на дейността връзки с обществеността във военните формирования.
Много полезно беше ... още
На 29.06.2015 г., във войскови район Карлово се проведе общо строяване на формированията от 61-ва Стрямска механизирана бригада във връзка с тържественото изпращане на военнослужещите, преместени на служба в други военни формирования. След вдигане на националния флаг на строевия плац бяха прочетени заповеди за преназначаване на длъжност на военнослужещи и освобождаване от длъжност на офицерски кандидат от бригадата.
Командирът на 61 мбр им пожела здраве и късмет в личен план и нови професионално израстване и успехи в службата и изрази увереност, че ще продължат да се развиват и  усъвършенстват на новите си длъжности и да работят за добрия имидж на бригадата.
Бригаден генерал Димитър Шивиков също така се обърна към целия личен състав на бригадата с призив да бъдат все така мотивирани и отговорни при изпълнение на предстоящите задачи и предизвикателства.
Под съпровода на Военния духов оркестър военнослужещите преминаха в тържествен марш.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени