Днес, 7 август, успешно завърши лагерният сбор по водолазна подготовка на военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни подразделения от Сухопътните войски, който се проведе във военно формирование 32890 – Бургас.
В продължение на две седмици под непосредственото ръководство на военнослужещите от военно формирование 28880 – Белене капитан Даниел Маринов и сержант Георги Начев, участниците в лагерния сбор отработваха въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение,  прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, подводни инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника.
В хода на сбора по водолазна подготовка военнослужещите успешно преминаха изпит в открито море пред ... още
  „До обедните часове вчера, 05.08, пожарът в пограничния район на с. Лесово бе локализиран, но се наложи следобед военнослужещите да се включат в друго възникнало огнище  – в ямболското с.Вълча поляна” – съобщи командирът на в.ф.52590 подполковник Атанас Георгиев по повод оказваната от военнослужещите помощ на населението в Ямболско.
Днес, 06.08, формированието за овладяване и/или преодоляване последствията от пожари (ФОППБ) от в.ф.52590 – Ямбол, в състав от 35 военнослужещи и 2 броя техника, продължава участието си в операцията в землището на с.Вълча поляна, община Елхово, област Ямбол. В късния следобед, въпреки силния вятър и лошите условия и този пожар е локализиран. Модулът е в очакване за оказване на последващо съдействие.
  Действията на военнослужещите се провеждат под ръководството на капитан Георги Пангелов – командир на ФОППБ, във взаимодействие с органите на държавната и местната власт, пожарна ... още
Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от военно формирование 52590 - Ямбол в състав 35 военнослужещи и 3 броя техника се включи днес, 05.08, в гасене на два пожара в района на с. Лесово, община Елхово, област Ямбол.
Към момента едното огнище е локализирано, продължава да тлее участък с фронт около 500 м. Следобяд формированието се включи в гасенето на второ огнище, което се намира на 20 км от с. Лесово, в района на с. Вълча поляна.
Модулът е под ръководството на заместник-началника на щаба по огневата поддръжка на военно формирование 52590 – Ямбол капитан Стефан Стефанов.
              Уважаеми офицери, сержанти, войници,
 
На 31 юли приключи битката с разразилата се в Рила планина огнена стихия. Десетки военнослужещи от Сухопътните войски се изправиха очи в очи с/срещу пламъците заедно с огнеборци и доброволци от района.
Изминалите дни бяха особено трудни, натоварени и опасни за военнослужещите от военно формирование 26400 – Благоевград. На 26 юли на помощ се включиха и военнослужещи от в.ф.28610 – Горна баня.
Осем дни, в условията на падащи камъни и горящи дървета, на местност с наклон от 40-45 градуса те прокарваха просеки, разпъваха маркучи, локализираха огнища и полагаха всички усилия да удържат огнената стихия.
Бих искал да им изкажа своята човешка и командирска благодарност. За тези осем дни, в които военнослужещите доказваха силата на човешкия дух, себеотрицанието и мъжеството на посветилия се на военната кауза. И не само за ... още
Военнослужещите от 101 алпийски батальон участваха в тържеството, посветено на 112-годишнината от Илинденско – Преображенското въстание, което  се проведе на 01.08.2015 г. в село Славейно, общ. Смолян.  Панихида в памет на загиналите герои за свободата ни бе отслужена от архимандрит Висарион в храм „Св. пророк Илия”.
Тържеството започна с поднасяне на венци и цветя на паметниците на Кольо и Пейо Шишманови. Слова произнесоха кметът на Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, председателят на Тракийския научен институт при БАН проф. д-р Васил Проданов. С отличия “Капитан Петко войвода” бяха наградени Андрей Печилков – председател на Областното ръководство на Тракийското дружество в Смолян и инж. Таньо Стайковски.
Гости на събитието бяха още генерал-майор Нонка Матова, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, председатели на тракийските дружества от страната и членове на ВК, доц ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени