Днес, 20 май, продължават дейностите на военнослужещите от Специализираната тактическа група по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежащата територия в складовия район на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, общ. Карлово, и в еднокилометровия периметър от епицентрите на първия и втория взривен инциденти извън района на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, общ. Карлово
При изпълнение на задачите вчера, 19 май, бе разузната и повърхностно прочистена площ от 88 дка в района на складовата база и площ от 205 дка в прилежащата територия в еднокилометровите радиуси от епицентрите на първия и втория взривен инциденти извън производствения и складовия райони на ВМЗ - Сопот.
Няма открити боеприпаси и предадена скрап.
Продължава и готовността на военнослужещите за подпомагане дейността на разследващите органи и извършване на действия по сигнали на местната власт/органите на МВР и/или разузнаване и обезопасяване на отделни участъци извън зоната на операцията при неотложна необходимост ... още
30 военнослужещи от състава на военните формирования 42800 – Плевен и 32990 – Пловдив участват в провеждащата се от 18 до 29 май на полигон Бабадаг, Румъния съвместна подготовка „Platinium Eagle 2015”.
В нея участват формирования от Морската пехота на САЩ, Сухопътните войски на Румъния и Кралската морска пехота на Англия.
Ръководител на подготовката от българска страна е майор Калин Карадимов от състава на военно формирование 42800 – Плевен.
От вчера, 18.05. до 22.05.2015 г. на НВУК „Чаралица” се провежда компютърно подпомаганото командно – щабното учение „Пирин 15”, в което ще вземат участие военнослужещи от командването на Сухопътните войски, щаба на военно формирование 26400-Благоевград, командирите на роти и взводове от състава на формированието.
Темата на учението е: „Планиране, организиране и водене на  отбранителния бой от механизиран батальон в състава на механизирана бригада”.
По време на провеждането му ще се направи оценка на способностите на щаба на военно формирование 26400-Благоевград по планиране, организиране и водене на  отбранителния бой от механизиран батальон в състава на механизирана бригада.
Офицер провеждащ учението е полковник Груди Ангелов – началник на отдел  „Бойна подготовка” в командването на Сухопътните войски.
Днес, 19 май, продължават дейностите на военнослужещите от Специализираната тактическа група по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия в складовия район на ВМЗ - Сопот до с. Иганово, общ. Карлово и на прилежащата територия в еднокилометровите радиуси от епицентрите на първия и втория взривен инциденти извън производствения и складовия райони.
При изпълнение на задачите вчера, 18 май, бе разузната и повърхностно прочистена площ от 65 дка в района на складовата и производствената бази и площ от 103 дка от прилежаща територия в еднокилометровите радиуси от епицентрите на първия и втория взривен инциденти извън производствения и складовия райони на ВМЗ - Сопот.
При изпълнението на задачите бяха открити и сдадени с приемо -предавателен протокол на представител на РУ на МВР гр. Карлово 60 единици различни видове боеприпаси.
Продължава и готовността на военнослужещите за подпомагане дейността на разследващите органи и извършване на действия по ... още
 
В района на военно формирование 28610 бе проведена национална сертификация на модул за гражданско-военно сътрудничество(CIMIC) към силите за отговор на НАТО (NRF).
Националната сертификация, която премина под формата на  тактико-строево занятие (ТСЗ) започна с проверка на документите, както и готовността за участие в пълния спектър по операции на НАТО. Бяха оценени способностите на модула да планира и изпълнява дейности по гражданско – военно сътрудничество в оперативна обстановка в определена зона за отговорност. На командира на модула капитан Куман Геровски, бе поставена задача за развръщане на CIMIC център, както и извършване на CIMIC оценка в зоната на отговорност.
Модулът бе съставен от две тактически групи, като първата група с командир старши лейтенант Нанко Райчев, успешно развърна CIMIC център и изпълни всички поставени задачи по време на сертификацията.
Втората тактическа група с командир старши лейтенант Станислав Антонов изпълни ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени