Министерството на отбраната за девета поредна година организира за децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при или по повод изпълнение на военната служба или при трудова злополука ски-лагер в к.к. Пампорово.
         Благотворителната инициатива под наслов „Да подарим незабравим спомен на нашите деца“ е идея на Сдружението на жените-военнослужещи, но лагерът се осъществява най-вече с подкрепата на Министерството на отбраната - Дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотичното възпитание“, Изпълнителна агенция „ВК и ВПД“, Фондация „Деца на Българската армия“ и не на последно място „Пампорово АД“. Основната задача е подпомагане на социалната интеграция и личностната реализация на децата.
Като специален гост на събитието беше поканен командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който  в обръщението си към децата изрази своята ... още
Пред паметника на унгарския революционер Лайош Кошут  в центъра на гр. Шумен днес, 21 март, се проведе тържествен ритуал по полагане на венци по случай Националния празник на Република Унгария.
Тази година за отбелязване на годишнината от Революцията и борбата за свобода от 1848-1849 г. на официално посещение пристигна госпожа Текла Харангозо – пълномощен посланик на Република Унгария в Република България. В ритуала взеха участие военнослужещи от военно формирование 54060 от състава на Единен център за начална подготовка - Плевен и военно формирование 34200 - Шумен.
„С тържествата в България отдаваме почит на всички унгарци, които намират убежище на българска земя. Благодарим много на Шумен и на общината, че поддържа паметта на водача на революцията Лайош Кошут   и на тези унгарци, които са били с него по това време“ отбеляза в словото си посланикът на Република Унгария у нас.
Венци и цветя бяха поднесени от община Шумен, Шуменския ... още
     Формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси (ФОППБ) от батальон за защита на силите, от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора, беше задействан вчера, 20 март, за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в индустриалната зона на град Крън, община Казанлък при изкопни дейности.
     Формированието в състав от 7  военнослужещи и 3 единици техника, под ръководството на капитан Иван Панайотов, извърши разузнаване и транспортиране на 1 брой силно корозирал снаряд 152 мм осколочно – фугасен и 1 брой снаряд 122 мм. осколочно - фугасен.    
  Боеприпасите са транспортирани при спазване на мерките за безопасност на Учебен полигон „Люляк”, където са унищожени.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски ... още
Вчера, 20 март, военнослужещи от 20-ти самоходен артилерийски дивизион – гр. Ямбол, от състава на 2 механизирана бригада, посетиха ученици от ПГ „Васил Левски“ – гр. Ямбол и ги запознаха с предимствата на военната професия. По време на посещението лейтенант Божик Шкуртов и старшина Тунджай Рамаданов представиха презентация на тема „Запознаване с военната професия ”.
Учениците от 12-ти  клас с голям интерес наблюдаваха презентацията и показа на въоръжение и снаряжение, използвано от военнослужещите от 20 садн. Бяха подготвени и учебни центрове за разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”, лентоване на пълнител и поставяне на противогаз, където те имаха възможността да се докоснат  до воинското ежедневие.
Директорът на ПГ „Васил Левски” госпожа Донка Атанасова изказа своята благодарност към военнослужещите и учениците за активното и ползотворно съвместно начинание ... още
          През последните няколко години сътрудничеството между 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски  и НВУ ”Васил Левски” - Велико Търново се превърна в традиция.
          И тази година  от 15 до 17 март се проведоха занятия по алпийска подготовка с курсанти от специалност „Разузнаване”  и инструктори от Учебен център за планинска подготовка от 101-ви алпийски полк с ръководител майор Данаил Карабов.
         По време на занятията курсантите се сблъскаха с трудностите и предизвикателствата, на които ги подложи планината през зимата.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени