0
На 30 март на строевия плац на 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е се проведе тържествен ритуал по повод 87 години от създаването на военното формирование, който започна с издигане на националния флаг.
Командирът на формированието майор Пенко Костадинов произнесе тържествено слово, в което поздрави личния състав и благодари на всички за неуморния труд, себеотрицанието и чувството за отговорност, проявявани всекидневно при изпълнението на многобройните, трудни и сложни задачи.
Бяха прочетени поздравителни адреси, заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители за отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
Честването завърши по традиция със засаждане на овощно дърво в района на формированието.
От 17 до 27 март на УЦ „Тюлбе“ се проведоха занятия по оцеляване в планинско-гориста местност с формированията на 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва механизирана бригада.
Под ръководството на командирите на формирования личният състав демонстрира своите практически умения за оцеляване в естествена среда.
Занятията включваха огнева подготовка, преход от 20-30 км в пресечена местност, устройване на място за лагеруване и заслон, добиване на храна и вода, запалване на огън с подръчни средства и ориентиране с или без компас и карта.
С цел максимално усвояване на картите за почивка сезон „ЛЯТО 2022“, в командването на Сухопътните войски ще се организира допълнително разпределение на неусвоените карти, в което могат да участват военнослужещи от всички военни формирования.
Кандидатите следва да отговарят на следните условия:
да са от състава на Сухопътните войски; да не са одобрени за друга карта за почивка за сезон „ЛЯТО 2022“, за същия тип курорт (летен или зимен); броя на почиващите да не надвишава броя на местата за настаняване; бланката за кандидатстване да бъде попълнена коректно, стриктно спазвайки образеца. В срок до 22.03.2022 г. кандидатите за карта за почивка следва да предоставят информация за трите имена на титуляра, ЕГН, месторабота, звание, телефон за връзка и данни за броя на членовете на семейството (статут, три имена, ЕГН и възраст на децата към датата на почивка). Данните да се изпращат на подп. Тодор Джаркълов – главен експерт в ... още
Днес, 17 март, редник 3-ти клас Марио Андреев Пейчев от състава на 3-то бригадно командване, пътува по обичайния си маршрут от град Кюстендил към работното си място в град Благоевград. Към 05:10 сутринта, на международен път E-79, посока град Благоевград, малко преди разклона за село Бело поле, редник Пейчев вижда спрели автомобили, дим и суматоха. Веднага спира и забелязва врязал се в мантинелата и в стълб катастрофирал горящ автомобил. На мястото на инцидента има и други спрели коли и хора, които искат да помогнат, но никой към този момент не гаси все по-разгарящия се пожар в катастрофиралия автомобил. Редник Пейчев веднага изважда пожарогасителя от автомобила си и започва да гаси пожара от страната на пътниците в колата за да могат да бъдат извадени на безопасно място. Пожарът в колата, обаче се разгорява бързо, а пожарoгосителя на редник Пейчев се изчерпва и за това той търси помощ от други спрели шофьори, за да продължи гасенето на автомобила. В катастрофиралия автомобил са ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени