В изпълнение на молба на Българската федерация по ски,  с разрешение на министъра на отбраната Аню Ангелов и заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, две групи военнослужещи от военно формирование 32990 – Пловдив и 28330 – Смолян в състав от 40 военнослужещи  с ръководители подполковник Димитър Кацаров и майор Желязко Желев,  от 23 януари оказват помощ в подготовката на състезателните трасета, на които се провеждат вчера и днес състезанията за Европейската купа по ски за мъже слалом в курортен комплекс Пампорово и състезателните трасета в Банско, на които ще се проведат състетзанията  за Световната купа по ски на 18 и 19.02. и на 25 и 26.02.2012 г. супер гигантския слалом и спускане за жени.
Днес, след приключване на състезанията  за Европейската купа по ски в курортен комплекс Пампорово, военнослужещите ще се пренасочат в Банско където 35 военнослужещи под ръководството на командира на военно формирование ... още
Днес, 09.02.2012 г. продължава участието на военнослужещите от Сухопътните войски във спасително – възстановителните дейности и оказването на помощ на бедстващото население в различни селища на страната.
Военнослужещите от военно формирование 48430 – Стара Загора  продължат да  евакуират населението от  наводнените квартали на град Свиленград.
По искане на областния управител на Хасково една верижна машина от военно формирование 52740 – Хасково оказва помощ за извличане на закъсали автомобили по маршрута Хасково – Черепово. Камион с висока проходимост от същото формирование  е тръгнал за Симеоновград за да достави хранителни продукти и медикаменти за жителите от наводнения квартал „Злати дол”.
По искане на областния управител на Стара Загора Недялко Недялков военнослужещите от военно формирование 24150 – Стара Загора ще доставят една водоносна и чиста питейна вода за населението в с. Горно Ботево.
Днес, 08 февруари 2012 г., в 08.30 часа, модул от военно формирование 24150 – Стара Загора под ръководството на капитан Петър Петров със 17  водоноски се отправи към населените места Любимец и Свиленград, където трябва да достави чиста питейна вода на населението от засегнатите от наводнението райони.
В 09.30 друга модулна група от военно формирование 52740 – Хасково е започнала изпълнение на задача за подвоз на хранителни продукти и медикаменти в с. Константиново и гр. Симеоновград.
Модул от военно формирование 48430 – Стара Загора продължава да оказва помощ на населението в наводнените райони на град Свиленград като от началото на операцията до момента са евакуирани повече от 350 души от наводнените кварталите Гебран и Граничар. В момента един бронетранспортьор разбива  заледените пътища в квартал Гебран, а друг бронетранспортьор е в готовност да се отправи към село Миладиново, за да извози един починал мъж..
Бедственото ... още
Днес, 3 февруари 2012 г. бригаден генерал Нейко Ненов – заместник-командир на Сухопътните войски, прие в командването на Сухопътните войски представителите на многонационална бригада „Югоизточна Европа”, водени от началника на щаба на бригадата полковник Йоанас Хаджидимос. Инспектиращата група, в която бяха включени представители на 5 нации, бе на тридневно посещение в България с цел да провери готовността на подразделение от Сухопътните войски, декларирано за включване в състава на многонационалната бригада.
Полковник Хаджидимос изказа своето възхищение от отличната подготовка на военнослужещите от военно формирование 48430 – Стара Загора и от професионализма им, демонстриран по време на тактическото учение, проведено преди два дни на полигон «Люляк» край Стара Загора и изрази своята увереност, че те ще се влеят без проблем в състава на бригадата.
От своя страна бригаден генерал Ненов сподели своя опит като командир на ... още
На 03.02.2012г. от 11.00 часа на площада пред община Стара Загора се проведе тържествен ритуал по посрещане на военнослужещите от 21 /двадесет и първи/ контингент от Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за сигурност в Кабул – Афганистан.
На мероприятието присъстваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият съвместното командване на силите генерал – лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал – майор Стефан Василев; областният управител на област Стара Загора господин Недялко Недялков, зам. кметът на община Стара Загора господин Йордан Николов и председателят на общински съвет Стара Загора господин Емил Христов.
От името на министъра на отбраната на Република България с награден знак “За отлична служба” – I- ва степен беше награден национален командир на контингента полковник Петко Илиев МАРИНОВ. Отличили се по време на мисията ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени