С тези думи започна  официалното представяне на двете книги  „Каймакъ-Чаланъ” и „Епопеята на Добруджа” на Красимир Узунов,  президент на Информационна агенция и Радио верига „Фокус” днес, 02.01.2017 г., в сградата на бул. „Тотлебен” № 34.  Събитието се осъществи по покана на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Присъстваха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, както и военнослужещи от СКС и СВ.
Двете книги са посветени на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан.
Досега, за малко-повече от година, книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е представена в почти цялата страна, като заедно с автора неотлъчно присъства и вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, бивш заместник-началник на отбраната.
Събитието започна със ... още
На днешния ден, 02 февруари 1960 година, преди 57 години, село Елин Пелин е обявено за град с Указ №38 на Народното събрание.
Продължавайки добрите традиции, батальонът за „Ядрена, химическа, биологическа защита и екология”, съвместно с представителите на местната власт и представители на бизнеса, тържествено отбелязаха днес датата 2 февруари, свързана с историята на града.
На церемонията кметът на община Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов произнесе приветствено слово, а майор Наталия Иванова - заместник-командир на военно формирование 42600-Мусачево поздрави жителите и гостите на града.
Историята на региона датира от преди 550 години.
Равното Софийско поле е било средище на култури, тъй като през него минавали важни пътища, свързащи Азия със Западна Европа. През територията на общината преминава тъй наречения Траянов път от 2 век. Архелогични находки свидетелстват за висока духовна и материална култура. ... още
От днес, 27.01.2017 г., 30 (тридесет) военнослужещи от 101 алпийски батальон, съвместно с екипа от Българската федерация по ски, започнаха подготовката на трасетата за провеждането на кръговете от Световната купа за мъже и жени по сноуборд. Квалификациите и състезанията ще бъдат на 03, 04 и 05 февруари.
Военнослужещите изпълняват успешно поставените им задачи на пистата „Алберто Томба” в Банско благодарение на добрите си ски умения, които придобиват по време на бойната подготовка и съвместните курсове с Българската федерация по ски. Работата се извършва при изключително ниски температури от минус 14 градуса, но това повишава уменията им за оцеляване, а движението със ски подобрява техните умения.
Участието на нашите алпийци се осъществява след отправено искане от Българската федерация по ски и съгласно заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Анализът се проведе в присъствието на Ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования днес, 25.01.2017 г. Гости на форума в Административната сграда на бул. „Тотлебен” 34 бяха и.д. началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и бригаден генерал Иван Ортомаров – директор на дирекция „Операции и подготовка”.
„Отчитаме една изключително напрегната и динамична година. Дейността на Сухопътните войски през учебната 2016 година се базираше на приетите стандарти със съобразяване с променящите се условия. предизвикани от динамично променящата се среда за сигурност и продължаващата тенденция за ограничаване на разходите за отбрана.
Подготовката на Сухопътните войски през годината се провеждаше за поддържане и развитие на съществуващи и придобиване на нови способности, необходими за изпълнение на мисиите на въоръжените сили, като основните усилия бяха насочени по мисия „Отбрана”, започна своето ... още
В Центъра за подготовка на специалисти-Сливен се провежда поредното обучение по първи модул – „Специална военна подготовка” на военнослужещи от формирования на Сухопътни войски. То започна в средата на януари и ще приключи с изпити в средата на февруари. За този период обучаемите ще бъдат в  Центъра за подготовка  на войници за назначаването им на сержантски длъжности и сержанти с командир подполковник Иван Байрактаров, който посочва, че те ще покажат наученото на заключителните триднeвни изпити  по тактическа, огнева, строева и физическа подготовка.
Обучаващите се военнослужещи са с ротен командир капитан Ради Радев и са разпределени в четири взвода с командири капитан Калин Иванов, капитан Димитър Зайков, старши лейтенант Живко Кръстев и офицерски кандидат Галин Георгиев, които ще им предадат своите знания, умения и опит.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени